Najtoplije ljeto otkako je mjerenja zaključeno rekordnim kolovozom

Europska organizacija Copernicus Climate Change Service objavila je kako su protekla tri mjeseca bila daleko najtoplije ljetno razdoblje u povijesti mjerenja, kako na kopnu tako i u moru

Sandro Vrbanus četvrtak, 7. rujna 2023. u 13:28

Ljeto 2023. godine ide svome kraju, a u klimatskim će razmjerima biti zabilježeno kao višestruko rekordno. Protekla je tri mjeseca diljem svijeta zabilježena globalna prosječna temperatura od 16,77°C, što je 0,66°C više od prosjeka referentnog razdoblja (1991. do 2020.). Bilo je ovo, dakle, globalno najtoplije ljeto otkako je mjerenja. Gledano samo u Europi, prosječna temperatura u lipnju, srpnju i kolovozu ove godine bila je 0,83°C iznad tog prosjeka, a rezultat je peto najtoplije ikada zabilježeno ljeto – pokazuju podaci koje je objavila organizacija Copernicus Climate Change Service (C3S).

Dugo toplo ljeto

Nakon srpnja, najtoplijeg mjeseca u povijesti mjerenja, stigao je još jedan rekorder. Protekli je kolovoz oborio rekord vrućina za taj mjesec i svrstao se na popisu najtoplijih mjeseci u povijesti odmah iza prethodnog srpnja. Prosječna mu je izmjerena temperatura iznosila 16,82°C, bila je za 0,71°C viša od prosjeka 1991.-2020., ali i 1,5°C viša od predindustrijskog prosjeka (točno, dakle, na granici koju je postavio Pariški klimatski sporazum).

Gledano u prvih osam mjeseci, 2023. godina trenutačno je na drugom mjestu najtoplijih izmjerenih godina, i to samo 0,1°C iza 2016., dosadašnje rekordne godine. Stručnjake dodatno zabrinjava činjenica da su globalne površinske temperature mora i oceana daleko iznad svih dosadašnjih mjerenja još od travnja. Svakodnevno obaranje neslavnih toplinskih rekorda u tim je mjerenjima zaključeno rekordom bez presedana – prosječnom mjesečnom površinskom temperaturom svjetskih mora od 20,98°C, što čini anomaliju za protekli kolovoz od 0,55°C.

Istodobno je razina antarktičkog leda rekordno niska, 12% ispod prosjeka na razini mjeseca, a ona arktička 10% ispod prosjeka. Protekli je mjesec u središnjoj i sjevernoj Europi obilježila i natprosječna količina padalina, dok je jug kontinenta          prošao kroz razdoblje suše i brojnih šumskih požara.

"Sezona kuhanja"

"Naš je planet upravo izdržao sezonu kuhanja", poručio je glavni tajnik UN-a António Guterres, dodavši: "Povećane temperature zahtijevaju i pojačanu akciju. Čelnici sada moraju aktivnije raditi na klimatskim rješenjima. Još uvijek možemo izbjeći najgori klimatski kaos – ali nemamo trenutka za gubljenje".

"Sjeverna polutka upravo je prošla kroz ljeto ekstrema – s ponovljenim toplinskim valovima koji su raspirivali razorne šumske požare, štetili zdravlju, remetili svakodnevne živote i nanosili trajni utjecaj na okoliš. Na južnoj poluci opseg antarktičkog morskog leda bio je doslovno izvan poznatih granica, a globalna temperatura površine mora ponovno je oborila novi rekord. Valja je napomenuti da se to događa PRIJE nego smo pali pod puni utjecaj zagrijavanja zbog El Niña, koji se obično vidi u drugoj godini nakon nastanka", dodao je glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije Petteri Taalas.