Novi rekord u brzini prijenosa podataka: 1,02 petabita u sekundi

Ova je propusnost dovoljna za istovremeni prijenos čak 10 milijuna 8K video feedova

Mladen Smrekar ponedjeljak, 6. lipnja 2022. u 10:55

Čak i ako uživate u veličanstveno brzoj širokopojasnoj mreži kod kuće gdje god da živite u svijetu, i dalje ćete biti daleko iza novog rekorda za prijenos podataka: nevjerojatnih 1,02 petabita u sekundi. To je milijun gigabita koji se pomiču niz liniju svake sekunde. Rekord je postavio tim s Nacionalnog instituta za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju (NICT) u Japanu, prenoseći podatke na 51,7 kilometara.

Optička vlakna

Ova je propusnost dovoljna za istovremeni prijenos čak 10 milijuna 8K video feedova. A to je puno Netflixa. A još prije samo godinu dana istraživači s istog instituta dobivali su maksimalne brzine oko trećine onoga što im je uspjelo sada.

Tablica usporedbe demonstracija prijenosa vlakana standardnog promjera izvedena na NICT-u
Tablica usporedbe demonstracija prijenosa vlakana standardnog promjera izvedena na NICT-u

Novi rekord postignut je korištenjem mreže optičkih vlakana koja se ne razlikuju od onih koje se trenutno koriste za internetsku infrastrukturu. To bi, kažu istraživači, trebalo olakšati buduće nadogradnje prema ovoj vrsti brzine.


U eksperimentu je korišteno višežilno vlakno (MCF) promjera 0,125 mm, s multipleksiranjem valne duljine (WDM) koji djeluje kao čarobni sastojak: ova tehnologija znači da se signali različitih valnih duljina šalju istovremeno kroz liniju. U istu liniju bio je upakiran ukupno 801 paralelni kanal valne duljine.

Četiri jezgre

Još jedna inovacija bila je korištenje četiri jezgre umjesto standardne, što je u osnovi četverostruko povećalo rute za prijenos podataka, a sve uz zadržavanje kabela iste veličine kao standardna linija optičkih vlakana. Istraživači su također primijenili razne druge tehnologije optimizacije, pojačanja signala i dekodiranja.

Shematski dijagram prijenosnog sustava
Shematski dijagram prijenosnog sustava

U specijaliziranim eksperimentima poput ovog obično postoji ravnoteža između udaljenosti i brzine – velike je brzine teže održavati na dužim udaljenostima. Tim planira nastaviti poboljšavati brzinu prijenosa i udaljenost prijenosa u svojim budućim istraživanjima.

Lakša implementacija

Petabitna brzina koju je ista skupina istraživača dostigla još u prosincu 2020. postignuta je kompliciranijom tehnologijom koja je zahtijevala dodatno kodiranje i dekodiranje signala. Sustav koji se koristio u ovom slučaju lakše je implementirati u stvarne fizičke mreže i više je nalik postojećoj infrastrukturi.

Sažetak postignutog mjerenja brzine prijenosa podataka
Sažetak postignutog mjerenja brzine prijenosa podataka

Ovo istraživanje japanskih stručnjaka predstavljeno je nedavno na Međunarodnoj konferenciji o laserima i elektrooptici CLEO 2022.