Novi vodikovi gorivni članci s bržim punjenjem

Australski istraživači razvili su novu metodu kojom se za drastično ubrzava vrijeme punjenja i pražnjenja vodika u čvrstom stanju

Mladen Smrekar srijeda, 17. kolovoza 2022. u 12:00

Vodik privlači veliku pažnju istraživača kao učinkovit način skladištenja zelene energije iz obnovljivih izvora kao što su vjetar i sunce. Komprimirani plin najčešći je oblik skladištenja vodika, ali se također može skladištiti u tekućem ili krutom stanju. Skladištenje vodika u čvrstom stanju sigurnije je, kompaktnije i jeftinije od komprimiranog plina ili tekućine i može reverzibilno apsorbirati i otpuštati vodik.

Nova metoda

"Tehnologija skladištenja vodika na metalnom hidridu idealna je za proizvodnju vodika na licu mjesta iz obnovljive elektrolize. Može skladištiti vodik dulje vrijeme, a kada zatreba, može se pretvoriti u plin ili oblik toplinske ili električne energije kada se pretvori kroz gorivni članak", objašnjava dr. Saidul Islam. 

Karakteristike odabranih geometrija reaktora s metalnim hidridom
Karakteristike odabranih geometrija reaktora s metalnim hidridom

Dr. Islam je dio istraživačkog tima s tehnoloških sveučilišta u Sydneyu (UTS) i Queenslandu (QUT) koji je razvio novu metodu za poboljšanje vremena punjenja vodikovih gorivnih članaka u čvrstom stanju..

Problem toplinske vodljivosti

Primjene su brojne, od vodikovih kompresora i punjivih baterija, preko dizalica topline i skladištenja topline, do odvajanja izotopa i pročišćavanja vodika. Uz to, može se koristiti za skladištenje vodika u svemiru, u satelitima i drugoj "zelenoj" svemirskoj tehnologiji. Međutim, problem je niska toplinska vodljivost metalnog hidrida, što dovodi do sporog punjenja i pražnjenja.

Usporedba koncentracija vodika
Usporedba koncentracija vodika

Kako bi to riješili, istraživači su razvili novu metodu za poboljšanje vremena punjenja i pražnjenja vodika u čvrstom stanju, opisanu u časopisu Scientific Reports.

Polucilindrična zavojnica

Nekoliko unutarnjih izmjenjivača topline dizajnirano je za korištenje s metalnim hidridom za pohranu vodika. To uključuje ravne i spiralne cijevi, one u oblika slova U te rebra. Istraživači su pritom razvili polucilindričnu zavojnicu koja djeluje kao unutarnji izmjenjivač topline. To je smanjilo vrijeme punjenja vodikom za 59%  u usporedbi s tradicionalnim spiralnim izmjenjivačem topline.

Istraživači sad rade na numeričkoj simulaciji procesa desorpcije vodika i nastavljaju poboljšavati vremena apsorpcije. Oni žele razviti novi dizajn za pohranu vodikove energije koji će kombinirati druge vrste izmjenjivača topline. 

📢 Besplatna dostava

LOGITECH G502

Stigli su novi članovi legendarne G502 obitelji!

699kn 92,77 € Kupi

📢 Za odvažne!

ROG gaming laptopi

Serija laptopa za najbolji gaming doživljaj. Pretvara svaku igru u realistično iskustvo.

11999 kn 1.592,54 € Kupi


JBL Stage akcija!

JBL

Pronađi JBL Stage seriju zvučnika po sniženim cijenama.

Kupi

3 - smjerni podni zvučnici

ACOUSTIC ENERGY AE320

35Hz – 30kHz, 90dB, 116dB, 200W, 8 ohma, 28 mm aluminijski visokotonac, za srednje do velike prostorije.

10.998 kn 1.459,69 € 14.100 kn Kupi

TWS party zvučnik

SHARP PS-919BK

14 sati reprodukcije, višebojni svjetlosni show s različitim načinima rada, 130W RMS, Bluetooth, IPX5.

899 kn 119,32 € Kupi