Otkrivene skrivene strukture društvenih mreža poput Twittera

Novo otkriće australskih istraživača objašnjava kako se sadržaj društvenih mreža pojavljuje u našim 'feedovima' 

Mladen Smrekar petak, 1. prosinca 2023. u 14:00
Vizualna replikacija mrežnih struktura:
Vizualna replikacija mrežnih struktura: "source-basin" struktura (desno) prikazuje novootkriveni tok informacija od manje povezanih utjecajnih osoba do visoko povezanih korisnika Liu i dr.

Istraživači Centra za složene sustave Sveučilišta u Sydneyu otkrili su nove strukturne odnose u složenim mrežama kao što su X (bivši Twitter) i politički blogovi koji bi mogli pomoći u objašnjenju digitalnog protoka informacija. Njihova metoda, netom objavljena u časopisu PNAS Nexus, identificira i klasificira odnose u mrežama i otkriva neke dosad neistražene vrste odnosa u gotovo sve 53 analizirane mreže.

Source-basin struktura

Studija, kažu, predstavlja značajan napredak u razumijevanju složenih mreža i njihovih skela, a metodologija ima potencijal promijeniti način na koji se mreže analiziraju i tumače. Novi odnos koji su istraživači nazali source-basin strukturom igra važnu ulogu u dvjema mrežnim mrežama: novoj mreži korisnika Twittera i dobro proučenoj mreži političkih blogova.

Istraživači Tristram Alexander, Cathy Liu i Eduardo Goldani Altmann 📷 The University of Sidney
Istraživači Tristram Alexander, Cathy Liu i Eduardo Goldani Altmann The University of Sidney

"Ova struktura organizira protok informacija u online društvenim mrežama koji se odvija od zajednice rijetko povezanih utjecajnih čvorova, odnosno izvora (source), do zajednice gusto međusobno povezanih aktivnih čvorova, bazena (basin)", objašnjavaju istraživači. Primjer organizacije izvora i bazena bili bi influenceri poput novinskih agencija koji djeluju kao izvor s redovitim korisnicima u ulozi bazena.

Mreža kao grad

"Influenceri se natječu jedni s drugima i stoga ne angažiraju jedni druge, dok su redoviti korisnici međusobno su povezani, primjerice putem retvitanja", kažu istraživači.

Nove vrste struktura zajednice tipične su za online društvene mreže 📷 Liu i dr.
Nove vrste struktura zajednice tipične su za online društvene mreže Liu i dr.

O mreži je korisno razmišljati o kao o gradu s različitim četvrtima, od kojih svaka ima svoj poseban karakter i društvenu dinamiku. Metoda istraživanja omogućila im je da identificiraju i klasificiraju sve moguće odnose između tih susjedstava, od blisko povezanih zajednica do difuznijih i raznolikijih mreža.

Složene mreže

Platforme društvenih mreža poput Twittera ili mreže blogova smatraju se složenim mrežama jer uključuju mnoge međusobno povezane čvorove kao što su korisnici ili računi i odnose između tih čvorova poput veza ili interakcija. Mreže su moćan matematički prikaz različitih skupova podataka i sustava, a njihovo dijeljenje u grupe čvorova sa sličnim povezivanjem važan je računalni alat za proučavanje i izvlačenje informacija iz velikih složenih mreža.

Četiri glavna tipa odnosa zajednice u usmjerenim grafovima 📷 Liu idr.
Četiri glavna tipa odnosa zajednice u usmjerenim grafovima Liu idr.

Iznenađujuće otkriće za mrežu blogova sugerira da izvorni blogovi nisu usko povezani jedni s drugima, dok su blogovi primatelji vrlo aktivni u spominjanju drugih i snažno povezani jedni s drugima, zapazili su australski istraživači.

"Naše istraživanje predstavlja novi način proučavanja mrežne organizacije. U ovoj fazi možemo samo nagađati zašto i kakvi su njihovi učinci na društvene mreže, zaključuju istraživači koji najavljuju daljnja istraživanja kako bi došli do odgovora.