Ove godine će u otpadu završiti 5,3 milijarde mobitela

Ogromne količine elektroničkog otpada stvaraju se svake godine, a samo se manji dio njega propisno zbrinjava ili reciklira

Sandro Vrbanus subota, 15. listopada 2022. u 06:00

Međunarodna organizacija WEEE Forum (Waste Electrical and Electronic Equipment) procijenila je količine elektroničkog otpada koje će biti generirane u svijetu ove godine i upozorila na potrebu njegovog boljeg zbrinjavanja. Prema podacima koje su prikupili, u svijetu postoji oko 16 milijardi mobitela (dakle dva na svakog stanovnika planeta), a čak 5,3 milijarde njih tijekom ove će godine izaći iz upotrebe, tj. postat će dijelom elektroničkog otpada.

Kao usporedbu kojom bismo mogli vizualizirati ovaj problem, istaknuli su sljedeću činjenicu: kada bismo sve te mobitele polegnuli i naslagali jedan na drugi, uz prosječnu debljinu od 9 milimetara, oni bi stvorili stup visok 50.000 kilometara, odnosno dosegnuli bi 1/8 udaljenosti do Mjeseca.

Vrijedne sirovine u ladicama

Unatoč činjenici da elektronički otpad sadržava vrijedne sirovine, poput zlata, bakra, srebra ili paladija, ogromna većina ovih mobitela neće biti reciklirana, već će završiti u običnom otpadu, u konačnici odložena na gradska odlagališta ili spaljena. Zanimljivo, mobiteli su navedeni i kao jedan od najčešće čuvanih uređaja: čak i ako ne rade, pokvareni su ili samo nekorišteni, najčešće stoje negdje u ladici, umjesto da ih se vlasnici riješe na neki ekološki prihvatljiv način.

Gomilanje malih elektroničkih uređaja tema je ovogodišnjeg dana elektroničkog otpada, obilježenoga 14. listopada. Tim povodom WEEE Forum je obavio i istraživanje, a ono je pokazalo da se u ladicama u domaćinstvima najčešće gomilaju:

  1. Malena elektronika poput slušalica ili daljinskih upravljača,
  2. Maleni kućanski aparati poput satova ili glačala,
  3. Malena informatička oprema (vanjski diskovi, routeri, tipkovnice, miševi),
  4. Mobiteli,
  5. Maleni kuhinjski uređaji (tosteri, mikseri, roštilji).

Prema istom istraživanju, najčešće se u smeće bacaju LED žarulje. Kao razloge za čuvanje starih uređaja korisnici najčešće navode plan da ih ponovno koriste u budućnosti, da ih prodaju ili poklone, ili pak smatraju da neki uređaji imaju sentimentalnu vrijednost ili će imati višu vrijednost u budućnosti.

Anketa Glasanje do 22.10.2022. Glasanje zatvoreno

Ukupni broj glasova: