Rusi razvili novi magnetski nanomaterijal koji sprečava krivotvorenje novca

Razvoj tankih, fleksibilnih i relativno prozirnih metal-polimernih kompozita za zaštitu od elektromagnetskih smetnji oklapanjem u žiži je zanimanja istraživača

Mladen Smrekar petak, 11. lipnja 2021. u 06:00

Međunarodni istraživački tim pod vodstvom ruskog Nacionalnog instituta znanosti i tehnologije NUST MISIS razvio je novi nanokompozit željeza, kobalta i nikla s prilagodljivim magnetskim svojstvima. Ovaj nanokompozit mogao bi se koristiti za zaštitu novca i vrijednosnih papira od krivotvorenja

Jurij Konjuhov i Nguyen Tien Hiep u laboratoriju NUST MISIS
Jurij Konjuhov i Nguyen Tien Hiep u laboratoriju NUST MISIS

Istraživanje magnetskih nanomaterijala s kontroliranim magnetskim karakteristikama jedno od najperspektivnijih područja. Zbog svoje male veličine, kao i izvrsnih magnetskih i električnih svojstava, ovi materijali imaju širok spektar potencijalnih primjena od mobilnih uređaja do svemirskih tehnologija.

Novi nanokompozit željeza, kobalta i nikla dobiven je kemijskim taloženjem, nakon čega slijedi postupak redukcije.

"Ova je metoda jednostavna", kaže Konjukov (NUST MISIS)
"Ova je metoda jednostavna", kaže Konjukov (NUST MISIS)

"Ova je metoda jednostavna i, što je najvažnije, omogućuje kontrolu svojstava proizvoda u svakoj fazi njegove proizvodnje i proizvodnju kemijski čistih nano prahova s danim sastavom, oblikom i disperzijom", napomenuo je Juri Konjukov iz Odjela za funkcionalne nano sisteme i visokotemperaturne materijale pri NUST MISIS-u.

Novi kompozit primjenjiv je i na magnetske gume i različite magnetski povezane uređaje. Druga potencijalna aplikacija je zaštita novca i vrijednosnih papira od krivotvorenja, napominju znanstvenici u svom radu.

Međunarodni tim istraživača radi na materijalu koji bi mogao spriječiti krivotvorenje novca
Međunarodni tim istraživača radi na materijalu koji bi mogao spriječiti krivotvorenje novca

Istraživači intenzivno rade na razvoju tankih, fleksibilnih i relativno prozirnih metal-polimernih kompozita za zaštitu od elektromagnetskih smetnji oklapanjem (EMI). Korištenje novog nanokompozita s kontroliranim magnetskim svojstvima kao magnetskog punila moglo bi dovesti do napretka u EMI zaštiti, smatra Konjukov.