Škotski znanstvenici stvorili hologram koje možete osjetiti

Nova holografska tehnologija mogla bi omogućiti bolji doživljaj video igara bez korištenja glomaznih odijela, uvjerljivije telekonferencije i kvalitetnije liječenje

Mladen Smrekar utorak, 21. rujna 2021. u 06:00

"Beam me up, Scotty!", rečenica je uz koju su odrasle generacije štovatelja Zvjezdanih staza, maštajući o mogućnostima holodeka. Pionirski iskorak na tom planu učinili su istraživači sa Sveučilišta u Glasgowu. Oni su, naime, osmislili sustav koji koristi  snopove zraka, poznate kao "aerohaptika", kako bi korisnicima omogućio da osjete hologram.

Virtualni avatar

"Ti snopovi zraka daju osjećaj dodira na prstima, rukama i zapešćima ljudi", opisao je istraživač Ravinder Daahiya osnove projekta u časopisu The Conversation. "S vremenom to bi se moglo razviti i omogućiti vam da upoznate virtualni avatar kolege s druge strane svijeta i zaista osjetite njegovu ruku. To bi čak mogao biti i prvi korak prema izgradnji nečega poput holodeka."

Dijagram koji prikazuje glavne komponente i operacije aerohaptičkog sustava
Dijagram koji prikazuje glavne komponente i operacije aerohaptičkog sustava

Rješenje se sastoji od mlaznice koja upuhuje zrak s odgovarajućom količinom sile na korisnika kao odgovor na pokrete njegovih ruku. Daahiya i njegov tim koristili su interaktivnu projekciju košarkaške lopte kako bi testirali svoj novi sustav. Otkrili su da se lopta može prilično uvjerljivo dodirnuti pa čak i kotrljati i odbijati.

Haptička povratna informacija isporučuje se putem zglobne mlaznice kada korisnik stupi u interakciju s virtualnim objektom
Haptička povratna informacija isporučuje se putem zglobne mlaznice kada korisnik stupi u interakciju s virtualnim objektom

“Povratne informacije o dodirima zračnih snopova iz sustava također su modulirane na temelju virtualne površine lopte, dopuštajući korisnicima da osjete njen zaobljeni oblik dok je odbijate vrhovima prstiju i udarac u dlan kad se lopta vraća", objašnjava Daahiya.

Mirisi i strujanje zraka 

Znanstvenici sada nastoje izmijeniti temperaturu strujanja zraka kako bi korisnici mogli osjetiti vruće ili hladne površine te istražiti mogućnost dodavanja mirisa u strujanje zraka. Svi ti elementi omogućit će realističniji doživljaj.

Demonstracija isporuke haptičkih povratnih informacija na prste ruke
Demonstracija isporuke haptičkih povratnih informacija na prste ruke

Daahiya tvrdi da bi nova holografska tehnologija mogla omogućiti bolje video igre bez glomaznih odijela i uvjerljivije telekonferencije. Također tvrdi da njegov izum mogu koristiti liječnici za bolje liječenje pacijenata jer im omogućuje da, na primjer, osjete tumor. 

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi