Terapija 40 Hz za liječenje bolesti mozga

Ne samo Alzheimerova bolest nego i autizam, shizofrenija, moždani udar i drugi poremećaji mozga potencijalno bi se mogli izliječiti korištenjem gama frekvencija

Mladen Smrekar petak, 1. ožujka 2024. u 13:21
Terapija 40 Hz, čini se, čuva volumen mozga, jača veze između neurona, poboljšava mentalno funkcioniranje i jamči mirniji san 📷 Cognito Therapeutics
Terapija 40 Hz, čini se, čuva volumen mozga, jača veze između neurona, poboljšava mentalno funkcioniranje i jamči mirniji san Cognito Therapeutics

Treperenje svjetla i zujanje zvuka mogu biti ključ u borbi protiv Alzheimerove bolesti, a nova studija na miševima nudi uvid u to kako ova nekonvencionalna terapija može djelovati kod ljudi. Neinvazivna tehnologija stimulacije mozga sadrži audiovizualne ritmičke podražaja od 40 herca koji bi zdravlje mozga čuvaju pojačavanjem moždane aktivnosti na istoj "gama" frekvenciji.

Moždano čišćenje

Ova terapija obećava primjenjuje li se svakodnevno po sat vremena uz pomoć naglavnika ili zaslona, ​pokazala su rana klinička ispitivanja. Kod ljudi s različitim stadijima Alzheimerove bolesti, terapija čini se čuva volumen mozga, jača veze između neurona, poboljšava mentalno funkcioniranje i jamči mirniji san, pokazala su prva ispitivanja startupa Cognito Therapeutics iza kojeg stoje MIT-ovi neuroznanstvenici Li-Huei Tsai i Ed Boyden.

Gama-frekvencijska stimulacija može se primijeniti putem integriranih naglavnika ili svjetlosnom kutijom  📷 Cognito Therapeutics, Optoceutics
Gama-frekvencijska stimulacija može se primijeniti putem integriranih naglavnika ili svjetlosnom kutijom Cognito Therapeutics, Optoceutics

Oni su u časopisu Nature izvijestili o tome da terapija ovom frekvencijom pomaže u uklanjanju beta-amiloida, ljepljivog proteina koji se skuplja u mozgovima oboljelih od Alzheimerove bolesti. A to čini kroz proces moždanog čišćenja poznat kao glimfatički klirens

Osnove terapije

Terapija pomaže dovesti više cerebrospinalne tekućine (CSF) u mozak. Moždani sokovi zatim prskaju uokolo, akumuliraju beta-amiloidni otpad i istječu kroz specijalizirane kanale za uklanjanje otpada prije nego što se konačno eliminiraju putem tjelesnih puteva za izlučivanje.

Iako ispitivanja još traju neke tvrtke već nude uređaje i aplikacije koje isporučuju stimulaciju gama frekvencije putem svjetla ili zvuka. Proizvodi kao što je EVY Light tvrtke OptoCeutics emitiraju suptilno, gotovo neprimjetno treperenje od 40 Hz namijenjeni su ljudima zabrinutim zbog mogućeg kognitivnog pada, mada te tehnologije nisu odobrene za liječenje ili prevenciju bilo kojeg neurodegenerativnog stanja.

Trening mozga sa 40 Hz gama svjetlom i zvukom 📷 AlzLife
Trening mozga sa 40 Hz gama svjetlom i zvukom AlzLife

OptoCeutics je doduše proveo neka mala ispitivanja sigurnosti svog uređaja i sinkronizacije moždanih ritmova. U Danskoj se upravo testira upotreba EVY Lighta u tretiranju Alzheimerove bolesti. 

Prednosti i mane sustava

Cognito Therapeutics je pak svoj Spectris sustav zamislio kao spoj neprozirnih naočala s ugrađenim, bljeskajućim LED-icama i pet slušalica. Dok jedni zamjeraju nepraktičnost ovog dizajna koji korisnike tjera da ostanu nepomični tijekom tretmana, drugi nalaze vrlo privlačnim stanje apsolutnog mirovanja jedan sat dnevno, u komforu vlastitog doma. 

No, tvrtka misli šire od Alzheimerove bolesti i planira testiranje Spectrisa na oboljelima od Parkinsonove bolesti i multiple skleroze. Malu skupinu epileptičara već su podvrgnuli senzornoj terapiji od 40 Hz i otkrili da smanjuje učestalost abnormalnih događaja moždanih valova koji su indikativni za povećanu sklonost napadajima.

Pristupačno liječenje

Sve moderne terapije na 40 Hz inspiraciju vuku iz jedne MIT-ove studije iz 2016. koja je pokazala kako treperavo bijelo svjetlo na frekvenciji od 40 Hz može pomoći u sinkronizaciji moždanih valova u područjima mozga uključenima u razmišljanje, planiranje i pamćenje. Terapija je smanjila nakupljanje beta-amiloidnih plakova i tau čvorova, što su obilježja Alzheimerove bolesti, u mozgovima miševa.

Potvrde li klinička ispitivanja sposobnost podražaja od 40 Hz da očiste plakove, održe strukturu mozga i uspore demenciju, dobili bismo nadasve pristupačan način liječenja Alzheimerove bolesti, posebice u usporedbi s alternativnim tretmanima monoklonskim protutijelima. Ti lijekovi koji ciljaju na amiloid izuzetno su skupi i često izazivaju oteklina i krvarenja u mozgu.