Više digitalnog piratstva vezano je uz manje siromaštva, pokazuje studija

Akademski rad turskih znanstvenika je na primjeru gospodarstava u razvoju i zemalja Južne Amerike pokazalo negativnu korelaciju korištenja piratskog softvera i pokazatelja vezanih za siromaštvo

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 18. srpnja 2022. u 14:00

Piratstvo digitalnog multimedijalnog sadržaja i softvera oduvijek je kontroverzna tema, oko koje vladaju mnogi prijepori. Kad je riječ o softveru, pobornici zaštite autorskih prava i proizvođači softvera tvrde da je piratstvo krađa i da ima negativne učinke, dok oni liberalniji po tom pitanju smatraju da je i piratiziranje softvera način njegove popularizacije – pa nema samo negativne učinke za vlasnike prava.

Nova studija turskih znanstvenika sada se pozabavila ovom temom iz novog ugla: analizirali su koliko je značajna veza korištenja piratskog softvera i siromaštva, budući da je jasno kako si stanovnici siromašnijih zemalja ne mogu uvijek priuštiti legalan softver. Ono što su zaključili donekle je iznenađujuće.

Više pirata, manje siromaha

Analiza, objavljena u turskom znanstvenom časopisu Balkan Journal of Social Sciences, načinjena je na podacima za razdoblje od 2003. do 2017., godine, a u obzir uzima gospodarstva u razvoju te zemlje Južne Amerike. Hipoteza je da piratiziranje softvera pomaže u smanjenju siromaštva, a za analizu su korišteni podaci o pokazateljima koji indiciraju siromaštvo. Kao kontrolne su varijable korišteni i podaci o nezaposlenosti te troškovima zdravstvenog osiguranja i ljudskog kapitala.

Istraživanje je, kroz nekoliko statističkih modela i uz eliminiranje utjecaja kontrolnih varijabli, pokazalo inverznu vezu piratluka i siromaštva. Dakle – društva u kojima je veći udio korištenja piratskog softvera imaju tendenciju biti i manje siromašna. Istraživači kažu da su podaci potvrdili njihovu hipotezu, odnosno da je pronađena statistički značajna veza između ekonomskih pokazatelja i razine piratstva.

Samo korelacija ili i uzročnost?

Rad zaključuje da, osim što je njime dokazana korelacija, postoji i određena uzročno-posljedična veza, odnosno da povećan udio piratskog softvera pomaže smanjiti siromaštvo u društvu – iako iz samog rada nije u potpunosti jasno kako se primijećena statistička korelacija može izravno protumačiti i kao uzročnost. Drugim riječima, moguće je i da povećanje bogatstva nacije (kod zemalja u razvoju) vodi ka većem piratstvu, jer si više stanovnika može priuštiti računala, ali možda ne i skupi softver za njih.