Znanstvenici tvrde da se popularne pjesme šire mrežom poput zaraznih bolesti svijetom

Znanstvenike je zaintrigirao način na koji se pjesme preuzimaju s interneta. Računalni model pokazao je da društveni procesi koji potiču popularnost pjesama frapantno nalikuju onima koji uzrokuju širenje zaraze

Mladen Smrekar srijeda, 22. rujna 2021. u 15:27

Popularne pjesme često se opisuju kao "zarazne"; no što ako je taj izraz u stvari točniji nego što mislimo? Što ako se pjesme zapravo šire populacijom na isti način na koji se šire i razne zarazne bolesti? 

Model jednako dobro opisuje trendove preuzimanja pjesama i širenja zaraznih bolesti
Model jednako dobro opisuje trendove preuzimanja pjesama i širenja zaraznih bolesti

Istraživači s kanadskog Sveučilišta McMaster pokušali su shvatiti društvene mehanizme koji potiču popularnost pjesama pomoću matematičkog modela širenja zaraznih bolesti. Utvrdili su da ovaj model opisuje trendove preuzimanja pjesama jednako dobro kao i trendove širenja zaraznih bolesti. To implicira da bi društveni procesi koji potiču popularnost pjesama mogli biti slični onima koji uzrokuju širenje bolesti.

Najpopularniji glazbeni žanrovi u Velikoj Britaniji u razdoblju od 2007. do 2014. godine
Najpopularniji glazbeni žanrovi u Velikoj Britaniji u razdoblju od 2007. do 2014. godine

Studija je koristila model širenja bolesti za analizu preuzimanja pjesama s britanskih streaming servisa u razdoblju od 2007. do 2014. godine. Pokazalo se kako ovaj model jednako dobro opisuje preuzimanje pjesama i trendove širenja zaraznih bolesti, a to posebno vrijedi za žanr elektronske glazbe. Zašto je tome tako, istraživači pretpostavljaju da je to stoga što su ljubitelji electronice na društvenim mrežama povezaniji nego slušatelji drugih glazbenih žanrova. 

Istraživači su pročešljali popis tisuću s najviše preuzimanja pomoću open-source MySQL implementacije SQL-a. Popis pjesama potom je sužen uklanjanjem 50 božićnih i blagdanskih pjesama. Tisuću idealiziranih krivulja infekcije također je generirano pomoću Gillespiejevog algoritma za izračunavanje stohastičkog rješenja za zadani skup parametara. 

Pjesme elektronskog žanra najbrže se šire internetom
Pjesme elektronskog žanra najbrže se šire internetom

Epidemijski modeli nude snažan alat za analizu trendova preuzimanja glazbe i proučavanje mehanizama koji potiču popularnost pjesama. To bi pak moglo pomoći da naučimo više o tome kako neke pjesme postaju popularne i kako se mehanizmi koji potiču popularnost pjesama odnose prema onima koji potiču epidemije raznih bolesti, kažu istraživači.Multiroom Hi-Res WiFI zvučnik

DENON Home 250

Internet radio, Heos, Alexa, Airplay 2, Bluetooth

3379 kn Kupi

Gramofon sa predpojačalom

DENON DP-300F black

Masivna baza za smanjenje vibracije, aluminijska izrada, MM zvučnica

2199 kn 2990 kn Kupi