Bugov borbeni komplet je rješenje za sve vaše probleme!

BBK vrijedi imati pri ruci upravo onda kada se moraju rješavati određeni problemi. Onda kada se želi očistiti Windowse od zaraze nekim zloćudnim softverom, a Windowsi se odbijaju pokrenuti ili kada se želi izvući datoteke s računala nakon neke računalne havarije, ažurirati upravljački program i tome slično...

Miro Rosandić četvrtak, 31. siječnja 2019. u 06:00

Više spontano, negoli planirano, baš točno nakon deset godina od prve objave pripremili smo novo izdanje jedne od najkorisnijih, a time i najpopularnijih, tema broja. U Bugu 195, koji je izašao u veljači 2009., prvi smo put imali temu, skraćenog naziva BBK. Danas, u svom šestom “naraštaju”, Bugov borbeni komplet donosi najveću bojevu spremnost do sada, i krajnju odlučnost da se uhvati u koštac sa svim vašim problemima.

Matija Gračanin, autor teme, u svom tekstu kaže: Budući da je dobar dio programa koji se nalaze u izboru šeste generacije kompleta zapravo već bio dio prethodnih iteracija, a to znači da su ti programi u prethodnim navratima i opisivani, onda je i izbor programa koji će biti opisivani u ovoj temi prilično selektivan, i prednost je dana prinovama, kao i onim alatima koji su zamjetnije nadograđeni i u kojima su uvedene neke nove i zanimljive funkcionalnosti. Osim toga, kako bi sama tema dobila još više na konkretnoj vrijednosti, nisu izostali ni sada već tradicionalni savjeti, trikovi i upute kako se neki od programa mogu koristiti i bolje iskoristiti onda kada se za tim pokaže potreba. Stoga temu valja promatrati i kao svojevrsni vodič koji vrijedi imati pri ruci upravo onda kada se moraju rješavati određeni problemi. Primjerice, onda kada se želi očistiti Windowse od zaraze nekim zloćudnim softverom, a Windowsi se odbijaju pokrenuti ili kada se želi izvući datoteke s računala nakon neke računalne havarije, kada se želi brzo pronaći neka datoteka, ažurirati upravljački program i tome slično.

Poseban naglasak stavljen je na portabilne programe, odnosno platforme pomoću kojih se mogu jednostavno složiti kolekcije programa na USB prijenosnoj memoriji, i tako biti opremljeni za sve iznenadne situacije koje nas mogu zadesiti. Naravno, i ovaj put temu BBK prati Bugov DVD, koji je nakrcan korisnim alatima do krajnjih granica. Vjerujemo da vam nije potrebno ni govoriti kako je uputno ovomjesečni DVD pohraniti na sigurno, kako bi vam bio od pomoći u kritičnim situacijama. A sad, imate li još uvijek negdje pri ruci DVD čitač, pitanje je za sebe, i tema kojom se nećemo baviti u ovom trenutku.

Kada počnete listati Bug, vidjet ćete da smo preplavljeni izvještajima i osvrtima na netom održanom CES-u u Las Vegasu. Događa se jedna neobična situacija – klasični IT sajmovi širom svijeta gube na značaju ili se gase (pisali smo u prošlom broju o nestanku CeBIT-a), a CES buja. Iako bi se prema imenu moglo pomisliti da je fokus na bijeloj tehnici i televizorima, već dugo tome nije tako. Uz ogroman prostor za startup scenu, ove godine na CES-u su bile osobito uočljive brojne prezentacije automobilske industrije, a i kompjuteraši su bili aktivniji nego ikada do sada, potpuno u suprotnosti s deklarativnim stavom napuštanja sajamskih aktivnosti u drugim dijelovima svijeta. Hardverskih novotarija bilo je tako mnogo da je Denis morao prirediti poseban osvrt na ta zbivanja, kako bi nadopunio kolegu Petrica koji je o svemu izvještavao izravno s mjesta događaja.

Denis je za ovaj mjesec pripremio i veliki test grafičkih kartica RTX 2070. Impresivno je bilo vidjeti ih na hrpi, ali, nažalost, morali smo ih sve vratiti ustupiteljima. Uz taj veliki test, treba spomenuti kako nam je ovomjesečni hard-hit tek predstavljena, nešto skromnija i pristupačnija, kartica – GeForce RTX 2060. Denis je vrlo zadovoljan njenim rezultatima, pa joj je dao preporuku. Neupitno, radi se o najjeftinijoj i time najisplativijoj RTX kartici.

Veliki usporedni test odradio je i, poslovično pedantni, Mario Baksa, koji se ovaj put bavio bežičnim punjačima za mobitele. Malo gdje ćete pronaći podatke o rezultatima punjenja koje je izmjerio Mario, pa ako si planirate nabaviti neki, prvo pročitajte kako je 30 modela prošlo na testu.

Uobičajeno se u ovo doba godine drastično smanji broj recenzija igara jer jednostavno nema novih naslova, ali zato smo priredili dva neuobičajena, a vrlo zanimljiva, teksta. U prvom opisujemo kako izgleda voziti najprodavaniji električni automobil u Europi Nissan Leaf, a kako je uopće došlo do toga da se bavimo tim automobilom, opširnije objašnjavam u svojoj kolumni.

Uz to iskustvo, imamo i reportažu Drage Galića koji je posjetio najmoderniji europski centar za obuku pilota helikoptera Mi-8/17/171, opremljen posebnim simulatorima. Centar se nalazi u Krapinskim Toplicama, a kako je Drago prošao na simulatoru, kako se nosio s “psihomotornim iluzijama”, odnosno je’l se ispovraćao za vrijeme pilotiranja, saznat ćete iz njegove reportaže.

Kompletan sadržaj novog Buga možete pogledati na ovim stranicama, a od danas je dostupan na svim kioscima.