Detaljan vodič kroz svijet najnovijih PC komponenti

Uz opširnu temu broja na kraju koje vas učimo i kako pravilno sastaviti PC imamo i teme za odlikaše: prvi naš test GeForcea RTX 2080 GS i 2080 Ti GS; veliki usporedni test 32-inčnih monitora; otkrivamo vam što je to Massdrop i kako ga koristiti; provjerili smo što donosi Office 2019...

Miro Rosandić utorak, 30. listopada 2018. u 06:00

Iako iz mjeseca u mjesec pišemo o novim tehnologijama, autori nemaju ni prostora ni prilike skoro svaki put objašnjavati "kako nešto radi" i navoditi što je trenutno u svijetu komponenti aktualno, pa svoje tekstove koncipiraju tako da očekuju određeno predznanje čitatelja. Sve rašireniji običaj snimanja savjetodavnih videa na YouTubeu otkriva koliko čak i autori priloga o slaganju PC-ja ponekad ne vladaju dovoljno tom tematikom, pa je sve to zajedno motiviralo Denisa, našeg hardverskog gurua, da napravi veliku rekapitulaciju trenutačnog stanja u svijetu komponenti za stolna računala.

U jednoj od najvećih tema broja posljednjih godina, možete naučiti i saznati sve o tome što je najnovije u svijetu procesora, hlađenja, matičnih ploča, memorija, grafičkih kartica, SSD-ova, tvrdih diskova, napajanja, i na kraju kućišta. Sve završava detaljnim fotostripom kroz koji Denis daje savjete kako sklopiti računalo od nule. Nije bitno hoćete li doista uskoro sami slagati novo računalo ili ćete u nekoj IT trgovini naručiti da to učine za vas, pa čak i ako ništa od toga ne planirate, korisno je informirati se kako biste se znali postaviti u situaciji da morate nešto poduzeti u vezi svog računala ili nekog vama bliskog. Mnogo se stvari posljednjih godina promijenilo i doista tko ne prati objave na dnevnoj bazi, vrlo brzo postane neupućen – baš zato vam ova tema može pomoći da brzo i lako opet uhvatite korak, pa makar vas zanimao samo jedan od segmenata, recimo novi procesori ili SSD-ovi, koji su doista doživjeli bitne promjene u odnosu na one od prije nekoliko godina.

I druga po veličini ovomjesečna tema na neki je način, da upotrijebim nama tako dragu i često korištenu riječ, kompatibilna s temom broja, a radi se o velikom testu 32-inčnih monitora, najznačajnijoj periferiji koju ćete povezati sa svojim stolnim PC-jem ili prijenosnikom. Kao što kaže Davor, autor te teme, još uvijek je prerano nazivati ovu dijagonalu novim standardom, ali već je svi relevantni proizvođači imaju u svojoj ponudi. I ono najvažnije – to nisu više bolesno skupi uređaji, odnosno ima ih i s vrlo pristupačnim cijenama.

Najnovija generacija Nvidijinih kartica, koja je uz uobičajenu brojčanu, donijela promjenu i u troslovne oznake, pa se nakon dugog niza godina više ne zovu GTX, već RTX. Do promjene tog jednog slova došlo je kako bi se naglasilo da su ove kartice sposobne za izračun raytracinga. Imali smo u rujanskom broju Davorov prvi osvrt na značaj ovog Nvidijinog iskoraka u nešto potpuno novo, ali i odmah je iskazao obilatu količinu skepticizma prema doista stvarnim mogućnostima novih kartica na području visokozahtjevne obrade videosignala. Zaključio je tada da ćemo realne mogućnosti RTX-ica saznati tek kada ih dobijemo na test. To se napokon i dogodilo, teškom smo se mukom dokopali GeForcea RTX 2080 GS i 2080 Ti GS, Denis ih je ubacio u naš testni stroj, pa pročitajte u njegovom tekstu kakve je rezultate dobio, a uz to i objašnjenje što je sve novo, i kako rade RTX-ice te koliko su njihove deklarativne mogućnosti uopće trenutačno iskoristive u praksi.

Opet imamo jednu temu nastalu na “iskustvu vlastite kože”, a to su u pravilu ponajbolji tekstovi jer nastaju na temelju izraženog osobnog interesa autora, koji opisuje svoja iskustva stečena prilikom istraživanja za svoje osobne potrebe. Ovaj put riječ je o Davorovom vodiču za snalaženje u Massdropu, neobičnoj web-zajednici okupljenoj oko web-platforme koja im služi za organiziranje grupa, koje su zainteresirane za kupnju određenog proizvoda (fokus je na audiotehnologiji, ali nudi se i mnogo drugih stvari). Nakon što se istraži interes pomoću ankete, uspostavlja se kontakt s proizvođačem, i on po osjetno povoljnijoj cijeni izradi ogranič; enu seriju proizvoda za unaprijed poznate kupce. Mogu vam reći da sam se i ja, odmah nakon čitanja Davorova teksta, registrirao na Massdrop i trenutačno biram koji headset ću si naručiti, a već sam dao glas i za DAC koji bih želio vidjeti uskoro u ponudi, i potom kupiti, uz nadam se, bitno povoljniju cijenu od redovne…

Izašao je i novi MS Office 2019, a što doista novo donosi i koje su bitne razlike između pojedinih verzija ovog popularnog uredskog paketa, opisuje Drago (pamti li itko da je prije 15 godina napisao knjigu o Officeu XP od čak 600 stranica?), a nakon dugo vremena priredio je i recenziju jedne igre – slovenske simulacije zračnog jedrenja!

Ima u novom broju još puno drugih zanimljivih tema, poput testa sve-u-jedan audio sustava KEF LS50 Wireless; recenzije robustnog mobitela za terensku primjenu CAT S61; vodenog hlađenja Asus ROG Ryujin 240 & Ryuo 240; procesora AMD Athlon 200GE; miševa HyperX Pulsefire Core, Surge i FPS Pro...

Detaljan popis sadržaja novog Buga potražite ovdje, a od danas ga možete kupiti i na svakom kiosku.