Uz pregled ponude domaćih gamerskih PC-a, otkrivamo iznenađujuće dobre i jeftine IPS monitore

U novom Bugu - veliki test domaćih PC konfiguracije namijenjenih igračima; skupili smo čak deset monitora s IPS matricom, jeftinijih od tisuću kuna; sigurnost djece na Internetu - dajemo odgovore kako se s time nositi?

Miro Rosandić petak, 31. svibnja 2019. u 06:01

Uvođenje američkih sankcija Huaweiju dogodilo se u danima kada smo završavali ovaj broj. Službeni povod za tako stroge mjere američke državne administracije bile su optužbe za špijunažu, dok druga strana tvrdi da je sve to u stvari borba za tržište i reakcija na rast Huaweija koji je (bio?) u poziciji da postane vodeći svjetski dobavljač infrastrukturne opreme za 5G mreže, a usput i proizvođač mobitela.

Igrom slučaja, baš u ovom broju imamo recenziju najnovijeg Huaweijevog mobitela P30 Pro (kojim su mnogi oduševljeni), koja je napisana prije svih ovih događaja. Na forumima i društvenim mrežama mnogi se šale kako će to biti dosad najisplativiji flagship jer se nadaju kako ću mu operateri, silom prilika, spuštati cijenu kako bi ga prodali dok još mogu.

Googleove najave kako će prekinuti buduću suradnju s Huaweijem zbunjuju korisnike njihovih mobitela izvan Kine, i u tom poslovnom segmentu sigurno im donose dosta štete, jer će to utjecati na maloprodaju, iako je i sam Google naglasio kako će svim uređajima koji su već licencirani omogućiti daljnje korištenje njihovih servisa i nakon uvođenja sankcija.

Koliko je snažan Huawei i uopće o kakvoj se kompaniji radi piše Petric u svojoj kolumni. Naime on je imao priliku osobno posjetiti njihovo sjedište u Shenzhenu i izravno se uvjeriti kakav je to gigant, pa tako ne prenosi ono što je negdje pročitao, već opisuje osobno iskustvo i spoznaje.

Ali dosta o toj temi, prebacimo se mi na ono što će vas prvo dočekati na naslovnici, a to je tema broja koja je posvećena domaćim PC konfiguracijama. Duže od dvije godine nismo imali takvu temu pa je bilo zanimljivo vidjeti kakva je danas ponuda. Kako ne bismo otišli previše u širinu, fokusirali smo se na konfiguracije koje mogu poslužiti za igranje, a samim time i za zahtjevnije radne zadatke. Prikupili smo dvije grupe računala – best buy i high-end, kako bismo i tako pružili informaciju što se može dobiti u različitim budžetima.

Ono što je svima zajedničko je – neočekivano dobar izgled. Bilo koje računalo da izaberete, čak i ono najjeftinije, ne morate ga više skrivati pod stolom, a kako većina ima prozirne stranice i osvijetljene komponente, budući će vlasnici još smišljati kako ih što više izložiti pogledima, kako bi okolinu impresionirali svojom opremom.

Druga prema veličini tema je hard-test najjeftinijih monitora s IPS matricom. Rijetko radimo teme u kojima se bavimo najjeftinijom ponudom, jer to obično donosi i vrlo loše značajke, ali ovaj smo put bili ugodno iznenađeni. Prikupili smo čak deset IPS monitora s cijenom ispod 1.000 kuna, i ni jedan od njih nije bio razočaranje.

Među temama koje zaslužuju preporuku je i ona u kojoj se bavimo sigurnošću djece na Internetu. Mi, koji imamo već malo odrasliju djecu, nismo ni svjesni kako je danas teško mlađim roditeljima, jer uza sve uobičajene probleme koje donose briga i odgoj djece, sada se pojavljuju nove tehnologije i laka dostupnost sadržajima svih mogućih vrsta. Kako se u tome snaći, kako prepoznati opasnosti, u kojoj dobi dozvoliti djeci pristup društvenim mrežama, uz pomoć kojih aplikacija reagirati preventivno i zaštititi djecu? Tema je izuzetno aktualna, a pripremio ju je autor koji i sam ima dijete u osjetljivoj dobi, tako da dobro zna na koja pitanja roditelji traže odgovore.

Puno je još pojedinačnih testova u Bugu za lipanj: Asus ZenBook 14, koji masom jedva prelazi kilogram, a nudi razna čudesa; dva HP Omena 15 opremljena RTX-icama (2060 i 2070 Max-Q); atraktivno kućište Fractal Designe Define S2 Vision; Noctua ventilatori; ADATA SU750 512 GB SSD; tipkovnice Asus ROG Strix i Roccat Vulcan; gamepad Nacon Revolution Unlimited; Canon EOS R; pa opširan opisa ambicioznog hobističkog projekta izrade dijelova za RC avione na kućnom 3D pisaču... Kompletan sadržaj Buga 319 možete pronaći na ovoj stranici.

I još za kraj spomenimo da ovog mjeseca nekog sretnika među vama čekaju PSB Alpha P5 zvučnici!

Novi broj je na kioscima i digitalnim platformama dostupan od danas.