Tup pogled - Tehnokatastrofičari i pretjerani optimisti – koji ste vi?

Otkad čitamo i pišemo o računalima i tehnologiji, a posebno igraćim tehnologijama, još se nije dogodilo da ne naiđemo na stavove onih koji misle kako sve to "neće dobro završiti" i predviđaju katastrofu izazvanu integracijom tehnologija u društvo, te onih koji su budalasto oduševljeni svakim aspektom nove tehnologije i reformirali bi sve "ab ovo" i provjerene metode mijenjali tehnološki naprednijima, samo zato što se može. Svi ponekad zalutamo u jednu od tih kategorija

Drago Galić petak, 31. prosinca 2021. u 00:00

Clifford "Cliff" Stoll nekima je koji ovo čitaju možda poznat prema svojem bestseleru s početka 90-tih "The Cuckoo's Egg" (prev. – Kukavičje jaje), u kojem opisuje svoju borbu s hakerom koji je provalio u Berkeleyjev mainframe, gdje je tada, uz rad na svom doktoratu iz astronomije, radio i kao administrator sustava. Bio je to dokumentarni tehno-triler, u dobu kada su računala i računalni sustavi još bili relativno rijetke zvijeri, a hvatanje hakera crackera bilo gotovo isključivo u domeni SF literature. Ono zbog čega ga ovdje spominjem jest to što je Stoll nakon tog svog romana prešao u tehno-ludite, javno zastupajući tezu da su računala i računalne mreže štetni za ljude i njihov društveni život te kako ih trebamo izbjegavati. Slično kao pokojni Sir Clive Sinclair koji je, iako tvorac ZX Spectruma, revolucionarnog kućnog računala, na kojem su se računalno opismenili milijuni Europljana, sâm do kraja života gotovo isključivo radio s papirom i olovkom, te nije imao čak ni mail adresu, kažu upućeni.

Članak dostupan pretplatnicima

Kako bi mogao pročitati cijeli članak, moraš biti prijavljen na Bug.hr sa svojim podacima te imati status pretplatnika.

Bug 350 siječanj 2022.

📢 TOP!

TOP!

HP ponuda

Veliki izbor vrhunskih HP laptopa za igru, multimediju i rad ćekaju te u Linksu!

Od 2399 kn Kupi


Prijenosni BT zvučnik

HARMAN KARDON Citation 200

Vrhunski dizajn i sofisticiranost, HD zvuk, streaming putem WiFi ili BT veze, IPX4, do 8 sati reprodukcije, 40Hz–20kHz, 50W RMS, >80dB.

2.699 kn Kupi

Gramofon sa EBLT pogonskim remenom

REGA Planar 2

RB220 tonarma, 24 V motor niske buke i vibracija, Rega Carbon MM zvučnica, tanjur poboljšane preciznosti 'Optiwhite' 10 mm.

4.649 kn Kupi

5.2-kanalni 8K AV prijemnik

DENON AVR-S660H

Glasovna kontrola i ugrađeni HEOS®, vrhunsko 3D audio iskustvo, bežični streaming glazbe, BT, WiFi, Dolby TrueHD ili DTS-HD Master Audio 5.1 surround zvuk, podržava najnovije HDMI specifikacije.

4.549 kn Kupi