Umjetna inteligencija na udaru stvarnih idiota

Može li računalna, umjetna inteligencija, biti „jeziva“ (creepy) ili je jezivost u oku (i malenom mozgiću) onoga tko o njoj piše? Prosudite sami, ali svi dokazi pokazuju da je ovo zadnje vjerojatnije

Drago Galić srijeda, 22. studenog 2017. u 07:00

Prije nekoliko dana na stranicama IFL Science, koje su se nekoć trudile baviti znanstveno-popularnim temama, a sada samo pokušavaju biti popularne na uštrb znanosti i prodajući kao „znanost“ sve ono što kod nevinog prolaznika može proći kao znanost, objavile tekst o „jezovitoj“ poeziji koju stvara umjetna inteligencija programirana da razbije šifru koju koristi jedno od pisama čuvenog serijskog ubojice Zodiaca. Za one koji možda ne znaju niti su gledali film Davida Finchera s Jakeom Gyllenhaalom od prije 10 godina, radi se o serijskom ubojici, kretenu koji je operirao krajem 60-tih i početkom 70-tih u San Franciscu i okolici. Ubijao je mlade parove i da se pohvali, slao policiji pisma o tome od kojih su neka bila šifrirana, a neka ne.

Jedno od takvih šifriranih pisama koje nije dešifrirano nosi oznaku Z340, a na dešifriranju radi profesor Keven Knight, stručnjak za kriptografiju i umjetnu inteligenciju sa Sveučilišta u Kaliforniji. Kako se danas razbijanje šifri uglavnom radi uz računalnu pomoć, tako je i Knight programirao računalo koje koristi neuronske mreže za dešifriranje ovoga dokumenta. Sistem se zove CARMEL, a uči na ranijim primjerima pjesmica koje je napisao Zodiac, pa je u stanju iz te baze i sam generirati pjesme koji nalikuju, ili bi trebale nalikovati stilom, onima koje je pisao Zodiac.

Primjer šifre koju je koristio Zodiac
Primjer šifre koju je koristio Zodiac

Naime, to je ono što umjetna inteligencija radi – na osnovu ulaza prepoznaje obrasce u podacima i u stanju je klasificirati ih, bilo da se u ovom slučaju radi o pjesmama koje pripadaju Zodiacu, ili se u slučaju neke druge umjetne inteligencije, one napravljene da prepoznaje prometne znakove, primjerice, radi o tome da je u stanju prepoznati prometni znak i u bazi pronaći njegovo značenje.

CARMEL je u stanju i generirati pjesme u Zodiacovom stilu, kao što je i programi umjetne inteligencije trenirani na slikama ptica ili cvjetova mogu generirati lažne fotografije ptica ili cvjetova. Stihovi su, doduše, uglavnom besmisleni, ali kada se stave u kontekst „umjetne inteligencije koja je programirana da razmišlja kao manijakalni ubojica!“, kako su prenijele novine, onda svaka riječ počinje dobivati drugačije značenje i konotaciju. Kontekst je, naime, kao i uvijek i ovdje kralj, pa ono što bi prošlo ispod radara kao bizarno i dosadno, u slučaju da dolazi od „umjetne inteligencije koja je programirana da razmišlja kao manijakalni ubojica!“, odjednom dobiva novu dimenziju.

Tako su nakon IFL Sciencea i druge novine prenijele „jezovite stihove“ koje, valjda rutinski, proizvodi valjda psihotična umjetna inteligencija koja „razmišlja kao serijski ubojica!“. Na stranu to što CARMEL ne razmišlja, u bilo kojem obliku te riječi, već samo na osnovu ubačenih podataka i zadanih algoritama traži obrasce slaganja i frekvencije pojedinih riječi u stihovima koje je onda u stanju ponoviti s istim ili izmijenjenim početnim parametrima, ali evo primjera tih „jezivih“ stihova s IFL Scienca:

 

A little happy daughter Jennifer!

The children die without a fear of dying,

Never ever gonna live forever,

On the wings of love and soul undying.

 

Travel through marine biology,

Feel the sounds of Compton scattering.

I write a lyrics from a human body,

Hear the sound of stress corrosion cracking.

 

Float and glide across the milky way!

A planets on a galaxy formation,

The worlds of earth and nuclear decay,

A world of peace beneath the constellation.

 

Snap my finger on a dinosaurs,

Catch a bullet from a lower jaw!

And when I hear the sound of thunder roars,

Fear of being blinded by the claw.

 

Dafuq, jelda?

E evo primjera, također idiotske, ali nimalo „creepy“ pjesme koju je CARMEL izbacio meni na osnovu minimalno promijenih uvjeta (dodane kratke liste preferiranih i zabranjenih riječi):

 

Too many itchy middle finger quaking!

No one are you some pretty little scrub!

A couple hundred million people wading,

To see this dirty little country club.

 

Have never crossed that muddy river valley.

They had another party over Sandy!

I started looking at abandoned alley,

Even though my eyes were getting grassy.

 

Surrounded by a windy river park,

Walking through an empty shade of smoky!

A lovely day I heard an ancient lark,

The sun was standing on a mountain stony.

 

We walked across the fields of boulder clay,

Gently rolled the rocks and cleared away.

Dakle, zadavanjem liste od četiri preferirane riječi (birds, sing, joy, gentle) i četiri zabranjene riječi (killig, death, sreaming, scream) dobijemo podjednako idiotsku, ali nimalo "creepy" pjesmicu.

I tako, s ukupno osam riječi ja sam „isprogramirao“ manijakalnu umjetnu inteligenciju da ne „razmišlja kao serijski ubojica“ već kao obični bezopasni idiot. Dakle, kao prosječni novinar koji piše o umjetnoj inteligenciji.Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

Prijenosni BT zvučnik

ACOUSTIC ENERGY Aego BT2

Podržava 4.2 i APT-X nisku latenciju, USB punjač i mikrofon za “handsfree” pozive, dvostruki 2,5-inčni driveri, do 36 sati trajanja baterije, snage 40 W RMS.

1.359 kn 2.299 kn Kupi

On-ear BT slušalice

MARSHALL Major III

Legendarni Marshall zvuk s dinamičkim 40mm driverima koji su prilagođeni za poboljšani odziv basova, do 30 sati bežične reprodukcije, kontrolni gumb, odvojivi 3.5mm kabel, 20Hz-20kHz, 32 ohma.

899 kn 1.099 kn Kupi