HAKOM organizira drugu konferenciju 5G dan, usmjerenu na primjenu novih tehnologija

Konferencija će okupiti predstavnike institucija, akademske zajednice, investitore, predstavnike proizvođača opreme i medije

Sandro Vrbanus četvrtak, 19. rujna 2019. u 06:00

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) po drugi put organizira "5G dan". Cilj ove konferencije je istaknuti prednosti uvođenja nove 5G tehnologije koja donosi cijeli novi niz primjena u različitim područjima kao što su automobilska industrija, zdravstvo, poljoprivreda, industrijska proizvodnja i drugo.

HAKOM želi ovom konferencijom približiti mogućnosti nove tehnologije kako krajnjim korisnicima, tako i gospodarstvu. Konferencija će se održati u ponedjeljak, 23. rujna 2019. u Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu.

Implementacija 5G tehnologija

Na "5G danu" će sudjelovati predstavnici hrvatskog gospodarstva i start-up zajednice koji u svojem poslovanju koriste mreže i tehnologije koje su bliske 5G tehnologiji, proizvođači opreme te predstavnici relevantnih državnih institucija i lokalne samouprave. Naglasak neće biti toliko na tehničkim mogućnostima 5G-a, koliko na njegovoj primjeni te je ideja iskoristiti razvoj tehnologije kao poticaj za razvoj gospodarstva Republike Hrvatske, poručuju organizatori.

"Pred nama je vrijeme u kojem će sveobuhvatna bežična povezivost, koju će omogućiti nove optičke i 5G mreže, potaknuti ne samo razvoj 'Interneta stvari' nego i 'Interneta svega', uključujući razvoj Industrije 4.0 i dostupnost umjetne inteligencije svakom korisniku. Države koje će pratiti ovaj razvoj imat će brži gospodarski razvoj i veći rast.", izjavio je u najavi skupa Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a.

Prezentacije će održati predstavnici domaćih kompanija Spectre, CircuitMess, Orqa, Rimac Automobili, Osatina grupa, VGV Firefighters te Fakulteta elektrotehnike i računalstva i Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Sva događanja s konferencije bit će moguće uživo pratiti i putem HAKOM-ovog YouTube kanala.