MAKERphone prikupio preko 300.000 dolara

U Kickstarter kampanji za uradi-sam mobitel karlovački Circuitmess ostvario je jedan od najvećih crowdfunding uspjeha u Hrvatskoj ikada

Sandro Vrbanus petak, 23. studenog 2018. u 13:54

S jučerašnjim je danom završila nova Kickstarter kampanja karlovačkog startupa CircuitMess, našim čitateljima već dobro poznatog pokretača Alberta Gajšaka. U ovom su crowdfunding projektu Gajšak i njegova ekipa predstavili MAKERphone, mobitel koji, kao i konzola MAKERbuino, dolazi u dijelovima sa svim uputama – pa ga je potrebno zalemiti, sastaviti i upogoniti vlastitim trudom. Dakako, cijeli proces omogućava i učenje hardverskih i softverskih STEM vještina, a kasnije i telefoniranje uređajem koji ste sami sastavili.

U netom završenoj kampanji zainteresirani kupci MAKERphonea, njih preko dvije tisuće, uplatili su za svoje primjerke 324.453 američkih dolara. Time je ova kampanja postala druga najuspješnija ikada pokrenuta u Hrvatskoj. Prikupljenim je sredstvima prestigla lanjsku STEM revoluciju Nenada Bakića (290.000 dolara) i došla nadomak hrvatskog rekordera, medicinskog projekta Vitastiq 2 iz 2016. godine koji je prikupio 365.000 dolara. Prva kampanja za MAKERbuino prikupila je, podsjećamo, nešto preko 100.000 dolara.

 

Just chillin'. Good lookin' 😎

Posted by MAKERbuino on Sunday, October 28, 2018

Najviše onih koji su uplatom podržali MAKERphone dolazi iz SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke, dok je Hrvatska na četvrtom mjestu po broju podržavatelja. Zanimljivo, pojedinačni grad u kojem ima najviše interesa za ovaj projekt je Zagreb, a slijede ga London, Singapur, Melbourne, Tokio, New York i San Francisco.

MAKERphone je bio dostupan u nekoliko inačica i setove različitih veličina, s alatom za sastavljanje i slično, a tijekom kampanje ubačena je – na zahtjev brojnih zainteresiranih kupaca – i inačica s podrškom za 4G mreže. Prve isporuke ovog uradi-sam mobitela očekuju se u ožujku.