Huawei Connect 2020: nova strategija i sigurnosni standardi Huaweija

Huawei Cloud integrira rješenja temeljena na umjetnoj inteligenciji, što uz 5G, napredno računarstvo, povezivost i razvoj industrijskih aplikacija čini pet ključnih tehnoloških domena za Huawei

Sandro Vrbanus petak, 25. rujna 2020. u 12:03

Na konferenciji Huawei Connect 2020 ova je kineska kompanija najavila izgled svoje nove poslovne strategije, vezane primarno uz računalnu sigurnost i računalstvo u oblaku.

Huawei je svoju uslugu Huawei Cloud uspostavio u 23 regije širom svijeta i do sada je privukao 1,5 milijuna razvojnih programera. Huawei Cloud integrira rješenja temeljena na tehnologiji umjetne inteligencije, što uz 5G tehnologiju, napredno računarstvo, povezivost i razvoj industrijskih aplikacija čini pet ključnih tehnoloških domena za Huawei – objavljeno je na otvorenju Huawei Connecta 2020., koji se u Šangaju održava od 23. do 26. rujna.

AI danas kao struja nekada

Povezivost, napredno računarstvo, cloud i umjetnu inteligenciju u Huaweiju smatraju jednako važnim za društveni razvoj i standard kako što je struja bila prije 100 godina, dok su važnost razvoja industrijskih aplikacija izjednačili sa razvojem najrazličitijih kućanskih aparata koje imamo kod kuće i koje pogoni struja, a koji su iz temelja promijenili naša kućanstva i standard.

Kako je najavljeno, u sljedećoj fazi Huawei će nastaviti surađivati s partnerima na primjeni ICT tehnologija u raznim industrijama, pomagat će u rastu poduzeća i vladama pomoći u postizanju strateških ciljeva jačanja domaće industrije.

Nastavit će se i s ulaganjima u mrežnoj i računanoj domeni. "Huawei će generirati snagu, a naši je partneri mogu iskoristiti. Zajedno ćemo uspjeti i stvoriti veću vrijednost za sve naše korisnike“, poručio je rotirajući predsjednik Huaweija, Guo Ping.

Sustav cyber sigurnosti

Kako bi odgovorio na jednu od najvećih prijetnji današnjice, Huawei je razvio vlastiti sustav kibernetičke sigurnosti kojim postiže sigurnost usluga, sigurnost provjere i upravljanje incidentima, otkriveno je na online konferenciji "Huawei TechTalk – New Trends in Cybersecurity—Risks, Solutions, Standards and Certifications".

Huawei uz razvoj i promociju vlastitih standarda, aktivno sudjeluje u provođenju i poboljšanju sigurnosnih standarda širom svijeta, poput onih koje su predstavile renomirane organizacije poput GSMA i 3GPP. Najveći napor posvećuje se postavljanju i standardizaciji sigurnosnih standarda za 5G tehnologiju, a Huawei aktivno poziva sve dionike uvođenja 5G tehnologije na globalnu suradnju i prepoznavanju važnosti rješavanja ovog problema.

"Da bi upravljao odgovarajućim rizicima na razini cijele tvrtke, Huawei preporučuje organizacijama da koriste NIST okvir kibernetičke sigurnosti. To je standard koji pomaže organizacijama da razumiju njihove posebne sigurnosne rizike i ciljeve. Uz rizike i ciljeve, te model IPDRR, koji identificira, štiti, otkriva, reagira i pokreće oporavak, organizacije mogu stvoriti zahtjeve za svaki aspekt različitih poslovnih grupa, odjela i ključnih funkcija. Stalnim unutarnjim praćenjem rizici se mogu rješavati na sveobuhvatan način”, naveo je Andy Purdy, glavni sigurnosni direktor, Huawei Technologies USA.

Stručnjaci za tehnologiju i kibernetičku sigurnost složili su se da u smanjivanju rizika u okviru kibernetičke sigurnosti postoji još jedan izazov. Naime, najveće tvrtke si mogu priuštiti učinkovitu tehnologiju za zaštitu svojih sustava, no s obzirom na troškove razvoja i dostupnost takvih rješenja, morat će proći još određeno vrijeme prije nego što manje tvrtke dobiju adekvatan pristup takvoj vrsti zaštite. Zbog toga je još važnije da se što prije definiraju standardi za kibernetičku sigurnost kako bi bili transparentni i raspoloživi diljem svijeta te bi svi imali jednak pristup razvoju rješenja kojima se smanjuju kibernetički rizici.