O korištenju proširene, prostorne i virtualne stvarnosti u industriji i obrazovanju

Na današnjoj konferenciji održanoj u prostorima Algebra Spark Event Spacea najavljena je suradnja Algebre i EON Realitya, globalnog lidera u proširenoj i virtualnoj, odnosno prostornoj (XR) stvarnosti

Bug.hr četvrtak, 7. rujna 2023. u 15:32

Konferencija je okupila tvrtke iz različitih sektora gospodarstva, od ICT-a i obrazovanja do financija, zdravstva, turizma i marketinga zainteresirane za implementaciju XR rješenja u svoje poslovanje.

Dan Lejerskar
Dan Lejerskar

Dan Lejerskar, izvršni direktor i predsjednik EON Realitya, održao je predavanje na temu najnovijih saznanja i razvoja korištenja AI-a za poboljšanje prostornih podataka koji se koriste u programima proširene i virtualne stvarnosti, a koji mogu doprinijeti i regionalnom razvoju Hrvatske. Danas se proširena stvarnost (XR) koristi u čitavom nizu industrija koje njenu primjenu pronalaze u različitim aspektima poslovanja – proizvodnji, edukacijama, predstavljanju novih proizvoda i usluga, redukciji cijena, dizajnu i marketingu.

Algebra će kroz partnerstvo s tvrtkom EON Reality istražiti mogućnosti korištenja tehnologije virtualne i proširene stvarnosti (VR/AR) u obrazovnim projektima, najavljeno je na današnjoj konferenciji: „Uključivanjem EON Reality XR tehnologija vođenih umjetnom inteligencijom (AI), kao što je EON Spatial AI, Algebra ima za cilj poboljšati akademska iskustva u budućim obrazovnim projektima. U području obrazovanja XR može biti korišten na razne načine koji studentima, učenicima i polaznicima raznih usavršavanja omogućavaju veću interaktivnost i inkluzivnost te bolju vizualizaciju i konceptualizaciju apstraktnih pojmova i ideja. Na taj način, studenti mogu kvalitetnije doživjeti teško dostupna okruženja, razumjeti koncepte kompleksnih fizičkih pojava, a mogu i na jednostavan način proći simulacije u području medicine, inženjerstva i mehanike kakve se npr. koriste u zrakoplovstvu. Takvo iskustveno učenje studentima omogućuje istraživanje i interakciju s virtualnim okruženjima ili objektima, pružajući praktična iskustva koja bi inače bila nedostupna ili skupa za repliciranje u stvarnom svijetu. XR se pomoću umjetne inteligencije može prilagoditi individualnim stilovima učenja i tempu svakog pojedinog učenika i studenta, pružajući prilagođeni sadržaj, što može pomoći studentima da uče na način koji im najbolje odgovara“ – izjavio je Tomislav Dominković, predsjednik Uprave Algebre.

XR se često koristi i pri gemifikaciji iskustva učenja, čineći ga zabavnijim i dostupnijim za studente, a studentima s invaliditetom pruža mogućnost učenja kroz prilagodbu nastave njihovim potrebama. Stvaranjem virtualnih online učionica olakšano je i učenje na daljinu, uz veći osjećaj prisutnosti i interakcije među studentima i nastavnicima, nego je to slučaj s klasičnim programima za online učenje.

"Oduševljeni smo suradnjom s Visokim učilištem Algebra u istraživanju transformativnog potencijala Spatial AI i EON AI Assistant-a", kaže Dan Lejerskar, izvršni direktor i predsjednik EON Reality i dodaje: "Naši vrhunski AI moduli mogli bi promijeniti pravila igre u obrazovnom sektoru i vjerujemo da je Algebra savršena platforma za ostvarenje tog  potencijala."

Panel rasprava

Na konferenciji je održana i panel rasprava "Vrijednosti XR-a pokrenutog umjetnom inteligencijom u obrazovanju" na kojoj se raspravljalo o specifičnim prilikama i izazovima vezanim uz implementaciju prostornih XR rješenja u Hrvatskoj, temeljenih na umjetnoj inteligenciji, a na kojoj su sudjelovali Dan Lejerskar, izvršni direktor i predsjednik EON Realitya, Tomislav Dominković, predsjednik Uprave Algebre, Alan Mutka, voditelj studija Informacijske tehnologije na RIT Croatia, Mario Mikić Vučak, direktor u Culex XR Studio i Milan Toš, nastavnik elektro skupine predmeta u Tehničkoj školi Sisak. U hrvatskim školama koriste se određeni aspekti XR-a u nastavi, najviše u području razvoja računalnih igara te u predmetima u kojima je važna međupredmetna suradnja i rad u timovima.

Ključna značajka EON Reality tehnologije koju pokreće AI je integracija Spatial AI, koja uključuje avatar koji može vidjeti, čuti i komunicirati s okolinom. Avatar vođen AI tehnologijom može demonstrirati, objasniti i podučavati korisnike različitim temama koristeći XR tehnologiju, kao i pomoći korisnicima sa zadacima iz stvarnog svijeta i pružiti povratne informacije u stvarnom vremenu. Spatial AI poboljšava postojeće jezične modele temeljene na umjetnoj inteligenciji s informacijama prilagođenim za specifično područje učenja.