Održana druga HAKOM-ova konferencija "5G dan"

Na konferenciji se razgovaralo o mogućnostima koje 5G tehnologija može potaknuti, a završni dio bio je rezerviran za panel raspravu na temu "5G kao poluga gospodarstva"

Sandro Vrbanus utorak, 24. rujna 2019. u 12:54

U organizaciji Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) održan je drugi "5G dan", konferencija koja je okupila predstavnike institucija, akademske zajednice, investitore, predstavnike proizvođača opreme i medije s ciljem isticanja prednosti uvođenja nove 5G tehnologije koja donosi cijeli novi niz primjena u različitim područjima kao što su automobilska industrija, zdravstvo, poljoprivreda, industrijska proizvodnja i drugo.

Pozdravne riječi u ime HAKOM-a uputio je predsjednik Vijeća Tonko Obuljen koji se u svom izlaganju osvrnuo na aktivnosti koje je HAKOM poduzimao u razdoblju od prethodne konferencije.

"Bavili smo se radiofrekvencijskim spektrom, iako nacionalni plan djelovanja još uvijek nije donesen mi radimo kao da je donesen pa smo tako dodijelili dozvole za multiplekse u DVB-T2 standardu, a računamo da će nam druga digitalna dividenda biti na raspolaganju negdje koncem sljedeće godine ili najkasnije početkom 2021. Uskoro ćemo izaći s javnom raspravom na kojoj od svih vas želimo čuti kako bi sa frekvencijama trebali postupati, a povratne informacije očekujemo ne samo od operatora nego i od ostalih dionika na tržištu. – naglasio je Obuljen.

Raznovrsna predavanja

Prof. Ivana Podnar Žarko sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računalstva, koja vodi istraživačku grupu koja se bavi internetom stvari (IoT), u svom je izlaganju govorila o primjeni 5G tehnologije u kontekstu pametnih gradova. Tomislav Lugarić iz tvrtke Rimac Automobili održao je izlaganje na temu  predavanje "100 inženjera u Vašem autu"

Inovator iz tvrtke CircuitMess te kreator igrače konzole MAKERbuino Albert Gajšak, u sklopu izlaganja na temu "Kako pokrenuti tech startup u Hrvatskoj i ostati (donekle) normalan", govorio je o svojim iskustvima o pokretanju startupa.

Srđan Kovačević iz Orque održao je izlaganje na temu "Remote reality", a "Umjetna inteligencija i 5G tehnologija – glavni pokretači digitalizacije", bila je tema izlaganja Bojana Jerbića s FSB-a, koji je pokazao kako umjetna inteligencija mijenja naše društvo i koje su njene mogućnosti. "Novi pogled na svijet koji nas okružuje", bila je tema izlaganja Ivana Rajkovića, predstavnika Spectre, koji je govorio o virtualnoj stvarnosti, dok su izlaganje na temu "DetectIt", održali Antun Drobnjak, Dorian Farkaš i Patrik Vuković iz GVG Firefighters, koji su predstavili rješenje za spas šuma, a riječ je o uređaju koji koristi senzore kako bi detektirao požare.

"Osatina poljoprivreda budućnosti", bila je tema izlaganja Domagoja Alegića iz Osatina grupe d.o.o., kompanije u kojoj su tvornice automatizirane, a svi traktori i radni strojevi međusobno povezani uz GPS.

Panel za kraj

Završni dio konferencije bio je rezerviran za panel raspravu na temu „5G kao poluga gospodarstva“ na kojoj su sudjelovali Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Davor Majetić, generalni direktor HUP-a, Ivan Brezak Brkan, novinar, osnivač portala Netokracija i Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a.

Do kraja godine izradit će se tzv. strateški dokument "Digitalizacija gospodarstva", a neka druga ministarstva u ovom trenutku rade strateški dokument "Digitalizacija lokane i centralne države", najavio je u završnom obraćanju ministar Horvat. Glavni zaključak panela je da je potrebno stvoriti investicijski potencijal smanjenjem naknada kako bi se ulaganjem u 5G mrežu otvorile prilike razvoju hrvatskog gospodarstva i kako bi hrvatske kompanije dobile priliku ravnopravno se natjecati s ostatkom Europe.