Radionice, predavanja, izložbe u Varaždinu - MOP Špancirfest 7

Varaždinski festival multimedije, kojeg su pokrenuli studenti Sveučilišta Sjever, dogurao je već do sedmog izdanja

Mario Baksa nedjelja, 20. svibnja 2018. u 20:55

MOP Špancirfest, festival multimedije u baroknome gradu Varaždinu, koji je ove godine imao otvorenje u Hrvatskom narodnom kazalištu, završio je svoj trodnevni program. Otvorenje je započelo obraćanjem predstavnika organizatora MOP-a, Frana Mubrina, predstavljanjem programa festivala i ljudi koji stoje iza čitavog projekta. Festival je organizirala udruga MOP i Turistička zajednica grada Varaždina, pod pokroviteljstvom Sveučilišta Sjever i Grada Varaždina.

U zgradi HNK posjetitelji su mogli pogledati tri izložbe. Izložba Hrvatskog dizajnerskog društva i Srđana Laterze, nazvana "Politika emocija: Dizajn indie videoigara", pokušala je ukazati na nezavisne igre koje se bave ozbiljnijim temama, koje igrače potiču da empatiziraju s ljudima koji su možebitno na margini društva.

Studentica Lucija Gudek pripremila je izložbu "100 uzoraka na sjedalima", koja je nastala kao posljedica trosatnog dnevnog putovanja na fakultet, za vrijeme kojeg je počela primjećivati uzorke na sjedalima. Iz tih uzoraka krenuo je album na Facebooku, pa profil na Instagramu, pa su se angažirali i njezini prijatelji i slali joj uzorke, a u konačnici je potaknula i njoj nepoznate ljude da krenu svjesno primjećivati nešto što im inače ne bi zapelo za oko.

Franjo Maltar je pripremio instalaciju baziranu na video feedbacku (instalacija se sastojala od kamera i projektora), za kojeg je iskoristio otpisanu, u osnovi potrganu opremu, koja je u kontekstu njegove instalacije postala ispravna.

Drugi su dan bile održane tri radionice. Na prvoj radionici optimizirali su se 3D modeli za mobilne igre.

Na drugoj su polaznici učili kako izmodelirati 3D model pomoću program Rhinoceros i ispisati ga na 3D pisaču. Zatim je uslijedila radionica izrade interaktivne vremenske trake na temelju kronologije Špancirfesta, koju je vodio dvojac iz Degordiana. Ta je radionica imala svoj termin i idućeg dana.

Nakon radionica predstavljen je projekt "Rijeka 2020: Europska prijestolnica kulture". Večernji je program bio posvećen filmu, u sklopu kojeg su prikazani su najbolji filmovi s Međunarodnog studentskog filmskog festival STIFFl, te multimedijalno poetskom performansu nazvanom "Čudovišta iz rukopisa".

Trećeg i posljednjeg dana došle su još dvije radionice, od kojih je se jedna ticala izrade interaktivnog plakata, na kojoj su polaznici prvo na papiru izradili statični plakat i pretvorili ga u storyboard, da bi potom na temelju toga izradili pokretnu grafiku u After Effectsu.

Druga radionica je bila radionica programiranja za izbjeglice, organizirana u suradnji s humanitarnom udrugom Boders:none, koja pomaže integraciji izbjeglica u društvo.

Šest održanih predavanja obuhvaćalo je šire izdavaštvo i dizajn, a glavni dio programa završio se razgovorima s umjetnicima i programerima, nakon čega su uslijedili zabavni sadržaji - koncert dua Diyla feat DJ Yesh i sarajevskog futurističkog elektro-glazbenog projekta dRUMELOD, te party s River Festival Soundsystemom.