WWDC 2018: brži iOS 12 i za stare mobitele, macOS Mojave i – ništa novog hardvera

Apple je na početku WWDC-a predstavio nove OS-ove za sve svoje uređaje, s manje ili više zanimljivim i korisnim novim mogućnostima

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 4. lipnja 2018. u 19:00

Ovogodišnji WWDC, Appleova godišnja developerska konferencija, održava se u kalifornijskom San Joseu. Tradicionalno, Worldwide Developers Conference se otvara velikom prezentacijom hardverskih i softverskih noviteta koje je Apple pripremio za ovu godinu. Keynote prezentacija započinje danas u 19 sati po hrvatskom vremenu, a u nastavku možete pratiti i tekstualni prijenos njezinih najzanimljivijih dijelova kao i galeriju koju ćemo nadopunjavati svježim slikama.

Apple je, kao i svaki puta do sada, osigurao i live stream na svojim stranicama. Po prvi puta, pak, za gledanje ovog prijenosa ne treba nužno imati Safari na iPhoneu ili Macu – moguće ga je gledati i putem Firefox ili Chrome preglednika.

Tim Cook se na početku prezentacije pohvalio s brojkom od 20 milijuna developera koji rade na Appleovim platformama. App Store ima 500 milijuna posjetitelja svakog tjedna, a developeri su kroz ovu trgovinu do sada zaradili čak 100 milijardi dolara.

iOS 12

Prvi na rasporedu za predstavljanje noviteta je iOS. Craig Federighi predstavio je njegovu sljedeću iteraciju, iOS 12. Osnovna prednost novog iOS-a bit će performanse. Uređaji bi trebali biti brži i responzivniji, a nadogradnju će moći instalirati svi oni koji imaju iOS 11 – dakle, ove godine nema zastarijevanja iPhonea.

Neke akcije na starijim uređajima bit će i do 2 puta brže nego do sada, a za to će biti zaslužno novo upravljanje procesorskom snagom uređaja.

Od unaprijeđenih aplikacija Federighi je istaknuo novi datotečni format za 3D grafike, USDZ, razvijen u suradnji s Pixarom, kojeg će odmah prihvatiti i Adobe. Najavljeno je i WYSIWYG kreiranje u proširenoj stvarnosti. Apple će od sada imati i svoju aplikaciju za mjerenje u AR-u, Measure. Novi ARKit 2 donosi bolje praćenje lica i renderiranje, dijeljenje iskustava na više uređaja, te bolje prikazivanje 3D scena – što su prezentirali predstavnici Lega oživljavajući svoje setove u proširenoj stvarnosti.

Nadogradnju će doživjeti i aplikacija Photos. Dobit će "pametno" pretraživanje po sadržaju, ljudima, mjestima, događajima i slično.

Dugo najavljivana nadogradnja Siri također će stići s novim iOS-om. Značajna novost bit će integracija ovog virtualnog pomoćnika s mnogim aplikacijama, pa će Siri moći aktivirati brojne nove akcije. Aplikacija Shortcuts omogućit će korisnicima izradu vlastiti "recepata" koje će Siri moći pokretati, ali i proaktivno kreirati za korisnika.Simpatično i korisno, ali i pomalo razočaravajuće za one koji su od današnje prezentacije očekivali daleko veću nadogradnju za Siri.

Nakon manjih nadogradnji aplikacija News, Books, Stocks, vratili smo se onom zanimljivijem – svakodnevnom korištenju iOS-a. Apple će kroz novi iOS pokušati balansirati s vremenom korištenja uređaja i smetnji koje to donosi korisnicima. Nadogradnjom opcije Do Not Disturb (During Bedtime) uklonit će se notifikacije tijekom noći, ili za vrijeme nekih događaja za vrijeme kojih ne želimo konstantno gledati u mobitel. Notifikacijama će također biti lakše upravljati, iOS 12 će ih moći grupirati.

Aplikacija Screen Time davat će korisnicima tjedne preglede vremena provedenog na mobitelu, i detaljnu statistiku koja može pomoći svakome da manje "visi" na iPhoneu tokom dana. Čak će biti moguće postaviti limite za korištenje pojedine aplikacije, za one baš "ovisne" o nekima od njih ili pak za djecu.

Memoji - Animoji "po narudžbi"
Memoji - Animoji "po narudžbi"

Animojiji će s novim iOS-om, zamislite, moći isplaziti jezik, a dobit će i nekoliko novih likova. Apple je osmislio i Memojije, personalizirane emojije koje će svatko moći izraditi po želji.

Posljednja nadogradnja što se tiče aplikacija zahvatit će FaceTime, u kojem će sada biti moguće ostvariti grupni video poziv s čak 32 sudionika.

watchOS 5

Novi OS za Apple Watch donijet će nove opcije za natjecanja u fizičkoj aktivnosti korisnika, podržavat će i neke nove aktivnosti (yogu, npr), a pametni će satovi moći i sami prepoznati kada korisnik krene s nekim oblikom vježbanja.

WatchOS 5 uvest će i Walkie-Talkie aplikaciju za Apple Watch za razgovaranje preko Wi-Fija ili mobilne mreže, te lakše pozivanje Siri, samo podizanjem ruke. Vlasnici Apple Watcha moći će uskoro slušati i podcaste s istoimene aplikacije.

Nadogradnja slijedi i za Apple TV i njegov tvOS. Osim 4K HDR sadržaja Apple TV podržavat će i Dolby Atmos standard reprodukcije zvuka.

macOS Mojave

Nova inačica desktop OS-a naziva se po kalifornijskoj pustinji, a prva njezina predstavljena inačica je dugo očekivani Dark Mode, tamni način rada. Osim njega, bit će tu i dinamične pozadine koje će se mijenjati tijekom dana, prelazeći iz dana u noć.

Opcija Desktop Stacks organizirat će neuredno razbacane ikone s desktopa u logične grupe – po tipu, datumu ili tagovima. Unaprijeđeno je upravljanje fotografijama, snimanje screenshota, a opcija Continuity ima nove mogućnosti snimanja i skeniranja s iPhoneom i prebacivanja snimki izravno u aktivne dokumente na Macu.

MacOS dobiva i bolju zaštitu privatnih podataka iz aplikacija. Safari će po novome blokirati praćenje korisnika kroz Facebook komentare, "Like" gumbe i ostale dodatke na web stranicama, te će onemogućiti stvaranje "digitalnih profila" korisnika po karakteristikama njegovog računala.

Eksplicitan odgovor: NO!
Eksplicitan odgovor: NO!

Veliki redizajn doživljava Mac App Store, a nova Mac aplikacija Create ML omogućit će rad sa strojnim učenjem svim vlasnicima Mac računala, te čak i onima koji nisu stručnjaci u tom području.

Iako nema govora o spajanju macOS-a i iOS-a, Craig Federighi pokazao je kako se u Appleu radi na prenošenje nekih iOS aplikacija na Mac – kao što su već učinili s aplikacijama Stocks, News, Home i Voice Memos. Ostali developeri će sličnu mogućnost portanja aplikacija dobiti sljedeće godine.

I za kraj…

Sva danas predstavljena ažuriranja OS-ova korisnicima će stići na jesen, a beta verzije će developerima biti dostupne već danas.

Što se tiče novih Macova, iPhonea, HomePoda i ostalih uređaja, čini se da ćemo morati još malo pričekati…

Preporuka (ako ste izdržali do kraja): svakako pogledajte zabavni video kojim je otvoren WWDC 2018: