10 godina zatvora za baratanje kriptovalutama u Indiji

Prijedlog zakona koji se pojavio u Indiji trebao bi potpuno zabraniti kriptovalute u toj zemlji, a uz zabranu propisuju se i drakonske kazne

Sandro Vrbanus subota, 8. lipnja 2019. u 23:26

U Indiji je predloženo donošenje novog zakona o zabrani kriptovaluta. Nakon što su u toj zemlji bankama već otprije zabranjene sve transakcije koje uključuju bitcoin i njemu srodne digitalne valute, zabrana bi se sada mogla proširiti i na ostatak kripto-poslovanja. Prijedlog nove legislative predviđa i drakonske kazne – od čak deset godina zatvora – za sve koji "rudare, generiraju, drže, prodaju, transferiraju, raspolažu s, izdaju ili posluju s kriptovalutama".

Osim što bi mogli završiti u zatvoru, svi koji imaju posla s kriptovalutama u Indiji mogli bi tamo zaista i dugo ostati, jer se za ovu vrstu zatvorske kazne ne predviđa mogućnost puštanja na slobodu uz jamčevinu, pišu tamošnji mediji.

U Indiji vladajućima ovakva praksa nije strana. Ranije ove godine izvještavali smo o zabrani igranja igre PUBG u indijskoj saveznoj državi Gudžerat. Međutim, uhićeni pod optužbom da su igrali ovu nasilnu i neprimjerenu igru koja potiče na korištenje uvredljivih riječi, tada su ipak bili pušteni uz jamčevinu. Da im policija, po vjerojatnom donošenju novog zakona, u digitalnom novčaniku pronađe poneki ether ili bitcoin, ne bi se tako lako izvukli.

Indija ovaj potez povlači iako se ranije pisalo da bi i sama mogla izdati vlastitu kriptovalutu. No, nju bi tada središnja banka mogla kontrolirati, za razliku od decentraliziranih kriptovaluta kakvima se danas u svijetu trguje.