109 godina stara hidroelektrana postaje rudnik kriptovaluta

Američka federalna regulatorna agencija zadužena za energetiku dala je odobrenje da se elektrana u saveznoj državi Montani spasi od rušenja i prenamijeni za rudarenje kriptovaluta

Sandro Vrbanus srijeda, 30. listopada 2019. u 20:53

Hidroelektrana Old Rainbow izgrađena je 1910. godine u američkoj saveznoj državi Montani, a u funkciji nije od 2013. godine. Njezin vlasnik, elektroenergetska kompanija NorthWestern Energy, predložila je nadležnoj američkoj federalnoj energetskoj komisiji (FERC) da se ovo veliko postrojenje na rijeci Missouri stoga sruši ili pak prenamijeni za neke modernije i traženije svrhe.

Umjesto struje – kriptovalute

Srećom po staru građevinu, nedavno je pronađeno rješenje. Prihvaćen je prijedlog kalifornijske softverske kompanije Susteen da se u njoj, umjesto postrojenja elektrane, smjesti veliki podatkovni centar koji će raditi na blockchain tehnologiji i "rudarenju digitalne imovine". Drugim riječima – u napuštenoj će se elektrani rudariti kriptovalute i procesirati blockchain transakcije.

Dio zgrade bit će napunjen računalnim sustavima, dok će vanjština ostati netaknuta. Na mjestu gdje su se nalazili stari dalekovodi sada će se naći kabeli kojima će se ovaj centar povezivati na Internet. Podatkovni centar radit će 24 sata na dan 365 dana u godini, a javnost mu neće imati pristup.

Povijesna baština u modernoj primjeni

Ovim rješenjem zadovoljni su i u lokalnoj zajednici, kao i u regionalnom uredu za očuvanje povijesne baštine, jer je izbjegnuto rušenje ove povijesne građevine. Elektrana Old Rainbow je, kažu, osnovni razlog zbog kojeg grad Great Falls uopće postoji – pa su tamo vrlo uzbuđeni zbog činjenice da će ona sada udomiti novu i modernu industriju s velikim potencijalom. Nadaju se da će ovaj projekt oživljavanja elektrane donijeti i otvaranje radnih mjesta za mlađe lokalno stanovništvo.

Za sada nije poznato koje će se kriptovalute u Old Rainbowu rudariti (kompanija Susteen tek se počela baviti blockchainom) niti koja je planirana računalna snaga koja će tamo biti instalirana. Hladna klima u Montani svakako bi trebala pridonijeti efikasnijem hlađenju postrojenja.