Malena pacifička kraljevina Tonga kopirat će Salvador i njegovo prihvaćanje bitcoina

Nakon Salvadora, Tonga bi mogla postati druga zemlja svijeta u kojoj je, pored vlastite valute, kao službena nacionalna valuta prihvaćen i bitcoin

Sandro Vrbanus četvrtak, 13. siječnja 2022. u 19:35

Kraljevina Tonga malena je otočka zemlja koja se sastoji od 177 otoka. Smještena je u Tihom oceanu, jugozapadno od Samoe, a istočno od Fidžija. Ukupna joj je površina tek 748 km2 (dakle usporediva otprilike s Krkom i Cresom, zajedno), a u njoj živi nešto više od 100 tisuća ljudi. Ova malena zemlja planira se na gospodarskoj karti svijeta dodatno istaknuti činjenicom da bi uskoro mogla postati druga u svijetu koja je kao službenu nacionalnu valutu uvela bitcoin.

Ako može Salvador…

Tonga se ovdje vodi primjerom Salvadora, koji je bitcoin uveo u službenu upotrebu prošle godine. Prema tvrdnjama koje je na Twitteru iznio bivši član tamošnjeg parlamenta Lord Fusitu'a, zakon o službenom prihvaćanju bitcoina kao nacionalne valute u proceduru bi mogao biti pušten u rujnu ili listopadu ove godine, a cijela bi procedura trebala biti dovršena do kraja godine. Osim lokalne valute pa'anga, dakle, Tongoanci bi ubuduće mogli sva plaćanja obavljati i digitalno, koristeći bitcoin.

Zagovornici uvođenja bitcoina kažu kako bi to moglo pomoći njihovom gospodarstvu, koje uvelike ovisi o doznakama iz inozemstva koje stanovništvu transferiraju njihovi rođaci iz dijaspore. U sličnoj su, dakle, situaciji kao i Salvador, ali su mnogo manja zemlja pa bi im uvođenje digitalne valute trebalo biti jednostavnije. 90% stanovništva tamo se koristi Internetom i pametnim telefonima, pa se pretpostavlja i da će vrlo brzo prihvatiti plaćanje kriptovalutama.

Plaćanje bitcoinom usred oceana?
Plaćanje bitcoinom usred oceana?

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

Prijenosni BT zvučnik

ACOUSTIC ENERGY Aego BT2

Podržava 4.2 i APT-X nisku latenciju, USB punjač i mikrofon za “handsfree” pozive, dvostruki 2,5-inčni driveri, do 36 sati trajanja baterije, snage 40 W RMS.

1.359 kn 2.299 kn Kupi

On-ear BT slušalice

MARSHALL Major III

Legendarni Marshall zvuk s dinamičkim 40mm driverima koji su prilagođeni za poboljšani odziv basova, do 30 sati bežične reprodukcije, kontrolni gumb, odvojivi 3.5mm kabel, 20Hz-20kHz, 32 ohma.

899 kn 1.099 kn Kupi