Malena pacifička kraljevina Tonga kopirat će Salvador i njegovo prihvaćanje bitcoina

Nakon Salvadora, Tonga bi mogla postati druga zemlja svijeta u kojoj je, pored vlastite valute, kao službena nacionalna valuta prihvaćen i bitcoin

Sandro Vrbanus četvrtak, 13. siječnja 2022. u 19:35

Kraljevina Tonga malena je otočka zemlja koja se sastoji od 177 otoka. Smještena je u Tihom oceanu, jugozapadno od Samoe, a istočno od Fidžija. Ukupna joj je površina tek 748 km2 (dakle usporediva otprilike s Krkom i Cresom, zajedno), a u njoj živi nešto više od 100 tisuća ljudi. Ova malena zemlja planira se na gospodarskoj karti svijeta dodatno istaknuti činjenicom da bi uskoro mogla postati druga u svijetu koja je kao službenu nacionalnu valutu uvela bitcoin.

Ako može Salvador…

Tonga se ovdje vodi primjerom Salvadora, koji je bitcoin uveo u službenu upotrebu prošle godine. Prema tvrdnjama koje je na Twitteru iznio bivši član tamošnjeg parlamenta Lord Fusitu'a, zakon o službenom prihvaćanju bitcoina kao nacionalne valute u proceduru bi mogao biti pušten u rujnu ili listopadu ove godine, a cijela bi procedura trebala biti dovršena do kraja godine. Osim lokalne valute pa'anga, dakle, Tongoanci bi ubuduće mogli sva plaćanja obavljati i digitalno, koristeći bitcoin.

Zagovornici uvođenja bitcoina kažu kako bi to moglo pomoći njihovom gospodarstvu, koje uvelike ovisi o doznakama iz inozemstva koje stanovništvu transferiraju njihovi rođaci iz dijaspore. U sličnoj su, dakle, situaciji kao i Salvador, ali su mnogo manja zemlja pa bi im uvođenje digitalne valute trebalo biti jednostavnije. 90% stanovništva tamo se koristi Internetom i pametnim telefonima, pa se pretpostavlja i da će vrlo brzo prihvatiti plaćanje kriptovalutama.

Plaćanje bitcoinom usred oceana?
Plaćanje bitcoinom usred oceana?