Salvador uveo bitcoin kao službeno sredstvo plaćanja

Srednjoamerička je država prva u kojoj se sve dnevne transakcije, ali i porezi, mogu plaćati bitcoinom. Mnogi stručnjaci proglašavaju taj potez eksperimentom

Sandro Vrbanus utorak, 7. rujna 2021. u 18:22

Prema ideji predsjednika Nayiba Bukelea, Salvador je postao prva zemlja svijeta u kojoj je bitcoin službeno prihvaćen kao sredstvo plaćanja. Ovaj novitet najavljen je u lipnju, kada je prijedlog prihvaćen u parlamentu, da bi bitcoin bio "legaliziran" ovoga utorka, 7. rujna. Kako bi obilježili početak primjene kriptovalute u službene svrhe, vlasti Salvadora kupile su 400 bitcoina, vrijednih oko 21 milijun dolara, a Bukele najavljuje da će država najveći svjetsku kriptovalutu kupovati i dalje.

Navala zbog poklona od 30 dolara

Kao prva zemlja koja prihvaća bitcoin za plaćanja poreza, Salvador je ušao u povijest. U toj zemlji kompanije sada sasvim legalno, pored američkog dolara, koji je tamo službena valuta posljednjih 20 godina, mogu primati bitcoine. Diljem zemlje bit će postavljeni i bitcoin bankomati, a država je pokrenula i vlastitu wallet aplikaciju.

Ona je već prvoga dana morala nakratko biti isključena zbog prevelikog interesa javnosti i navale koja je zagušila sustave. Naime, vlasti Salvadora najavile su da će svatko tko preuzme službeni wallet Chivo dobiti 30 dolara u bitcoinu kao poklon dobrodošlice. To je, očekivano, pobudilo toliki interes da su stranice Chiva pale u kratkom roku.

Prvoga dana službenog prihvaćanja bitcoina u ovoj srednjoameričkog zemlji cijena kriptovalute nije se značajno promijenila. Iako su mnogi očekivali njezin rast, primarno nakon objave da Salvador kao država kupuje veću količinu, sreća je kratko trajala. Nakon porasta od oko 2%, tijekom dana cijena bitcoina pala je nakratko i za više od 15%. U trenutku nastanka ove vijesti dnevni je pad cijene oko 9%.

Današnji dan u kriptozajednici je, usput rečeno, neslužbeno proglašen "Danom bitcoina", a investitori diljem svijeta pokušali su se dogovoriti da svatko u njega uloži barem 30 dolara kao podršku vladi i narodu Salvadora. Kao što vidimo po kretanju cijene, akcija im nije baš uspjela… Navodno je nekoliko velikih ulagača ("whaleova") iniciralo veliku rasprodaju baš na današnji dan, iskoristivši tako povećanu potražnju.

Pametno ili ne?

Vladajući u Salvadoru nadaju se da će uvođenje bitcoina u službenu upotrebu pomoći zaštititi devizne doznake iseljenika od visokih naknada u dolarskim transferima, ali i da će plaćanje njime pripomoći gospodarskom razvoju zemlje. Mnogi stručnjaci u svijetu ovaj potez proglasili su tek eksperimentom, oni skeptičniji čak i opasnim po ekonomsku stabilnost zemlje.

Ne baš stabilna nacionalna valuta Salvadora
Ne baš stabilna nacionalna valuta Salvadora

Kritičari ističu da su fluktuacije cijene bitcoina i dalje velike (to pokazuje i današnji grafikon), što bi moglo značajno ugroziti siromašnije građane koji se odluče svoju imovinu izložiti bitcoinu. Monetarna nesigurnost mogla bi dodatno destabilizirati bankarski sektor i tržište osiguranja te utjecati na porast troškova i rizika, pa tako i premija osiguranja i kamata.

S druge strane – kao i inače kod bitcoina – njegovi zagovornici kažu kako je riječ o velikom koraku za tu kriptovalutu koja će omogućiti njegov daljnji razvoj i napredak.HI-FI EXPERIENCE WEEK

KEF

Od 28.11. do 16.12. 2022. posjeti našu slušaonu na Zagrebačkom Velesajmu i uživaj u KEF Wireless aktivnim zvučnicima.

Kupi

BT naglavne slušalice

BOWERS & WILKINS PX7 S2

Hybrid Noise Cancellation, Ambient Pass-Through, Wear-Detection Sensor, do 30 sati reprodukcije, 6 mikrofona, vrhunski dizajn.

2.799 kn 371,49 € Kupi

2-smjerni bookshelf zvučnici

MONITOR AUDIO BRONZE 100

37 – 30.000 Hz, 87 dB, 8 ohma, 100W RMS, 30 - 100 W, HiVe II port sustav, C-CAM Gold Dome visokotonac, C-CAM mid-bass driver.

3.949 kn 524,12 € Kupi