Asus ROG Strix G16 je gaming laptop za one kojima cijene nisu važne

Najnovija generacija Nvidia moćnih grafičkih kartica i 13. generacija Intel procesora glavni su razlog jako visoke trenutačne cijene ove serije gaming uređaja

Bug.hr utorak, 21. ožujka 2023. u 18:20
SPECIFIKACIJE – Asus RoG Strix G16
Ekran 16” / 2560x1600 / IPS/ 240 Hz
Procesor  Intel Core i9-13980HX (8P, 16E / 32T)
Grafička kartica Nvidia GeForce RTX 4080
Memorija 32 GB LPDDR5
Disk 2TB GB NVMe PCIe
Mreža IntelWi-Fi 6E AX211 2x2, Bluetooth 5.2
Konektori 1 × HDMI 2.1
2x USB 3.2 Type C (Thunderbolt 4, DisplayPort, power delivery)
2 × USB 3.2 Gen 2 Type A
3,5-mm audio
Masa 2,38 kg
Dimenzije 354 × 264 × 30,4 mm
Operacijski sustav Window 11 Home
Jamstvo 2 godine
Cijena 4.990,00 eura

Asus svake godine predstavlja nekoliko serija gaming laptopa, a ROG Strix je najbliža klasičnom igračem računalu bez fokusa na manjim gabaritima. Za uređaj koji nosi ovako snažan hardver, prva stvar koju treba pogledati je hlađenje. U tom segmentu Asus je u odnosu na prošlu generaciju maknuo sučelja sa stražnje strane prijenosnika koja je sad u potpunosti posvećena ispuhu zraka i daje laptopu agresivniji izgled. Iznutra se još za hlađenje brinu tri velika ventilatora i tekući metal za bolju disipaciju topline.

Sav taj trud oko hlađenja napravljen je jer ROG Strix G16 ima dva ogromna potrošača koji se oboje znaju ugrijati. Okosnica sustava je Core i9 procesor 13. generacije koji dolazi sa 8 Performance i 16 Efficiency jezgri te visokim radnim taktom koji dosiže 5,60 GHz. Uz snažni Raptor lake procesor koji može povući do 130 W, laptop je opremljen s novom generacijom Nvidia grafičkih kartica. RTX 4080 druga je po jačini kartica iz recentne generacije i pokreće ju AD104 čip te ima 12 GB GDDR6X memorije. Za karticu vam treba 170 W, a isporučuje 7680 shadera i 232 tensor core jezgre.

Zadnja strana laptopa u cjelosti je posvećena hlađenju snažnih komponenti, što pridonosi i agresivnijem dizajnu
Zadnja strana laptopa u cjelosti je posvećena hlađenju snažnih komponenti, što pridonosi i agresivnijem dizajnu

Kako je nativna rezolucija prijenosnika 2560x1600 piksela, RTX 4080 povući će sve moderne igre bez problema preko 60 FPS-a. S druge strane, IPS ekran laptopa ima osvježavanje ekrana od 240 Hz što ćete moći iskoristiti uz manje zahtjevne igre. Kako postoji samo jedna grafička kartica iznad ove uopće u prijenosnim računalima, radi se doista o ponajboljem dostupnom rješenju za gaming na laptopima. Ova konfiguracija se zasada može naručiti preko nekih webshopova, a cijena joj je paprenih malo manje od 5000 eura. Dostupne su i slabije konfiguracije s i5 procesorom i 4060 grafikom.

Kada smo već spomenuli ekran, ROG Strix G16 prihvatio je raširenu modu 16'' zaslona i omjera ekrana 16:10. Dizajnom se radi o klasičnom igračem računalu, koje vrvi detaljima poput LED-ica, RGB osvjetljene tipkovnice s posebno izdvojenim WASD tipkama i nešto agresivnijim dizajnom. Neobičan je smještaj web kamere koja strši iznad ekrana i ima (samo) HD rezoluciju. Kućište je osim poklopca ekrana plastično. Tipkovnica ima punu veličinu tipki, jedino što su tipke za smjer „utopljene“ u ostatak i moglo bi ih se u žustrini igre promašiti. Touchpad je iznimno prostran, a RGB osvjetljenjem tipki i LED trake na prednjem dijelu uređaja možete upravljati putem Armory Crate aplikacije. Ona ima i neke druge opcije vezane uz TDP hardvera.

Što se tiče sučelja, po dva USB porta obje varijante su prisutna, pri čemu jedan C port ima podršku za Thundebolt, a drugi za Display Port i power delivery. Uređaj dolazi s do 32 GB radne memorije kao u slučaju ove najjače konfiguracije i 2TB SSD-a. Podržan je Wi-Fi 6E standard. Radi se o nešto težem laptopu koji ima 2,3 kilograma, pri čemu treba dodati i masivni adapter za struju, pa će vam ruksak imati više od 3 kilograma kada ćete prenositi STRIX G16.

Dva USB C porta i HDMI 2.1 predvode sučelja na odlično opremljenom uređaju
Dva USB C porta i HDMI 2.1 predvode sučelja na odlično opremljenom uređaju

Asus ROG Strix G16 dolazi s baterijom od 90 Wh s kojom ćete dobiti oko devet sati korištenja. To naravno ne vrijedi ako upalite grafičku karticu koja će potrošiti bateriju za oko sat vremena. Prijenosnik ima četiri zvučnika, dva na prednjem dijelu i dva iznad tipkovnice.

Ukupno, radi se o nabrijanom gaming prijenosniku koji ima snažan hardver, mislilo se dosta na hlađenje te dolazi s kvalitetnim IPS ekranom s visokom stopom osvježenja čime je pogodan za sve one koji žele najbolje gaming iskustvo na prijenosniku, a da pritom ne razmišljaju o cijeni. Ako želite kompromise u gaming mogućnostima serija će dolaziti i sa slabijim hardverom te sukladno tome nižom cijenom.