Nova Latitude 5000 serija izrađena je održivim materijalima

Novi održivi materijali inkorporirani u uređaje i ambalaže osmišljeni su da pomognu u smanjenju negativnog utjecaja na okoliš

Stjepan Bilić ponedjeljak, 2. svibnja 2022. u 14:43

Dell Technologies predstavio je novu seriju prijenosnih računala – Latitude 5000. Ova serija se izdvaja od ostalih po tome što su za njezinu izradu i distribuciju korišteni održivi materijali kako bi se pomoglo u rješavanju rastućih problema vezanih uz otpad i ograničenost resursa. Nova serija se temelji na inovativnoj uporabi održivih materijala i reciklirane plastike koja bi u protivnom završila u svjetskim oceanima. Osim komponenata računala i radnih stanica, novo pakiranje sačinjeno je u od obnovljivih materijala te se u potpunosti može reciklirati. Novi proizvodi i materijali nadovezuju se na nedavno predstavljen Dell Concept Luna – prototip koji, podsjetimo, istražuje dizajnerske ideje za manju upotrebu materijala i resursa tijekom proizvodnje i stvaranje više recikliranih materijala u opticaju.

Iz tvrtke Dell istakli su i par detalja vezano uz udijele recikliranih materijala prilikom izrade prijenosnih računala iz serije Latitude 5000. Prilikom izrade poklopca prijenosnog računala korišteno je 71% recikliranih i obnovljivih materijala, uključujući i bio-plastiku na bazi drveća prerađenu iz industrije za proizvodnju papira (21%), reciklirana ugljična vlakna (20%) i reciklirana plastika (30%). Baza sustava izrađena je od obnovljenih ugljičnih vlakana (20%) i novih gumenih odbojnika na biobazi od ricinusovog ulja (39%) što za rezultat ima manju ovisnost o materijalima na bazi nafte. Plastika koja je korištena prilikom izrade prikupljena je s plaža, obala i blizine oceana. Iz Della navode i kako je kućište ventilatora dijelom (28%) izrađeno od plastike koja je mogla završiti u oceanu. Pakiranje ove serije izrađeno je od 100% recikliranih ili obnovljivih materijala koji se također ponovno mogu 100% reciklirati.

Osim u Latitude 5000 seriji, reciklirana plastika se također može naći u kućištu ventilatora na našim mobilnim radnim stanicama serije Precision 3000, te u ventilatorima i kućištima ventilatora Dell OptiPlex Micro  stolnih računala i Precision radnih stanica. Dell je također proširio upotrebu ovog materijala u svojoj EcoLoop Pro seriji ruksaka, navlaka i aktovki, koja sadrži 100% plastiku vezanu za ocean u vanjskoj glavnoj tkanini. Guma na biološkoj bazi dobivena od ricinusovog zrna također se može naći u donjim odbojnicima mobilnih radnih stanica serije Latitude 7430 i 7530 i Precision 3000. Ovi novi materijali pridružuju se postojećem portfelju rješenja konstruiranih od održivih materijala koji uključuje recikliranu plastiku, obnovljena ugljična vlakna, aluminij proizveden hidro energijom, bio-plastiku i reciklirane aluminijske i rijetke zemne magnete.

Nova ambalaža izrađena od 100% recikliranih ili obnovljivih materijala – i 100% se može reciklirati. Novo pakiranje uključuje papirnatu alternativu predmetima koji su se do sada isporučivali u plastičnim vrećicama (strujni kabeli, dokumentacija i slično). Reciklirana valovita kutija za transport s unutarnjom ladicom izrađena je od pulpe bambusa i šećerne trske iz održivih plantaža. Plastične trake su zamijenjene papirnim kako bi se smanjila potencijalna kontaminacija. Novo pakiranje se pojavljuje na svim novim prijenosnim računalima serije Latitude, Precision prijenosnim radnim stanicama i XPS uređajima.