Luna, Flow, Pari i Stanza Dellovi su koncepti za CES 2022

Luna, Flow, Pari i Stanza novi su koncepti koje je osmislio i najavio Dell povodom CES 2022 sajma. Uz novi dizajn i materijale te način prozvodnje odlikuje ih i smanjenje utjecaja na okoliš za 50%

Stjepan Bilić četvrtak, 23. prosinca 2021. u 09:40

Odmah u prvim danima 2022. godine u Las Vegasu održat će se i jedna od najpoznatijih tehnoloških sajmova u svijetu – CES 2022. Ako ne bude nekih prevelikih pandemijskih iznenađenja, sajam će se održati od 5. do 8. siječnja 2022. godine. Dell je tom prilikom već izdao priopćenje o konceptima koje ima u planu, a koji se kriju iza kodnih imena Luna, Flow, Pari i Stanza.

Koncept Luna

Koncept Luna nastao je u suradnji s Intelom, a radi se o osobnom računalu, točnije laptopu, koje se temelji na komponentama koje su dostupnije i zamjenjive te koje se mogu ponovno iskoristiti za proizvodnju. Zahvaljujući tome, ako koncept uspije Dell bi ubuduće smanjio svoj utjecaj na okoliš i za 50%. Luna donosi drugačiji dizajn koji će utjecati na veličinu komponenti. Primjerice, matične ploče će biti manje za 75%, a broj dijelova za 20%. Drugačiji će biti i smještaj komponenti – kod ovakvog laptopa matična ploča bit će smještena na vrhu što će omogućiti bolje hlađenje, jer će matična imati bolji doticaj s hladnim zrakom izvan kućišta. Baza za punjenje baterije je odvojena od ostalih komponenti što bi trebalo utjecati na bolju pasivnu distribuciju topline, ali i na samu veličinu baterije koja bi također trebala biti manja, ali energetski jednako učinkovita za dnevni rad kao sadašnje. Prilikom izrade aluminijskog okvira nastale bi dodatne uštede u energiji, jer bi bio izrađen pomoću hidroenergije i žigosanjem aluminijske konstrukcije što bi dodatno pomoglo u ostvarivanju plana o manjem utjecaju na okoliš.

Osim navedenog, koncept Luna trebao bi donijeti i manji broj vijaka potrebnih za pričvršćivanje komponenti. Prema Dellu, broj vijaka bi bio manji i za do 10X u odnosu na trenutni broj. Dakle, ako sada po jednom laptopu imamo 40 vijaka, laptopi iz projekta Luna imali bi četiri vijka. Zahvaljujući tome, rastavljanje, sastavljanje i općenito popravak takvog laptopa bio bi znatno brži – prema Dellu, ne bi trajao duže od sat i pol. Dell najavljuje kako će oslonac za dlan i tipkovnicu biti moguće lako odvojiti, a time i reciklirati. Nadalje, baterija će izdržati višegodišnje punjenje dok će nova sklopna ploča biti napravljena na biološkoj bazi. Pojedini materijali bit će i topljivi u vodi što će u konačnici olakšati proces odvajanja dijelova te njihovu kasniju ponovnu upotrebu.

Koncepti Flow, Pari i Stanza

Zadnjih godina zbog pandemije svi smo manje-više prešli na hibridni način rada. Dell je stoga osmislio koncept Flow kojim bi trebao olakšati tranziciju i omogućiti maksimalnu produktivnost kako korisnik bude mijenjao svoje lokacije tijekom rada. Flow spaja uređaje, bežičnu tehnologiju, inteligentne softverske aplikacije te Wi-Fi 6E docking tehnologiju u jedno jedinstveno korisničko iskustvo. Primjerice, Dell je ovim konceptom zamislio da se korisnikovo prijenosno računalo automatski poveže sa zaslonima, tipkovnicom, mišem te mrežom i prije nego je korisnik sjeo za radni stol. Naravno, odmah bi se učitala i točka rada na kojoj je korisnik stao prethodni dan. Koncept bi omogućio i bežično punjenje te pomoću sustava detekcije blizine automatsko prekidanje veze s navedenim uređajima prilikom premještanja s jedne lokacije na drugu, bez da to korisnik mora učiniti sam.

Koncept Stanza
Koncept Stanza

Hibridni način rada ponovo je popularizirao web kamere. Stoga je Dell osmislio koncept Pari koji olakšava njihovo korištenje. Pari je bežična kamera male mase od svega 30 grama koja se pričvršćuje pomoću magneta. Unatoč maloj masi kamera osigurava kvalitetan streaming rezolucije 1080p putem Wi-Fi mreže. Kamera je opremljena i različitim indikatorima – napunjenosti baterije i indikatorom ravnine. Uz kameru dolazi i integrirano USB-C postolje za bežično punjenje.

Uz klasični i hibridni način rada često se vežu i dodatni zasloni, a tu je Dell uskočio s konceptom Stanza. No, ovaj prvenstveno služi za vođenje bilješki stoga nema ugrađenu ni kameru ni zvučnike, a sve iz razloga kako bi se korisnik lakše koncentrirao na unos bilješki. Iz Della poručuju kako Stanza omogućava osjećaj kao da se piše olovkom po papiru. Uz uređaj dolazi i prikladni softver koji omogućava lako pretraživanje, vraćanje i dijeljenje materijala s drugim korisnicima. Zahvaljujući tome, nije potrebno fotografirati bilješke i slati ih kao slike putem IM aplikacija kako se to sada često radi.

Detaljnije informacije o navedenim konceptima možete pronaći na tvrtkinim internetskim stranicama putem ovih poveznica – koncept Luna, koncepti Flow, Pari i Stanza.