Lenovo predstavio nove ThinkPad L i ThinkPad X13 modele: fokus na održivost, inovacije i performanse

Novi ThinkPad modeli nude snažne procesore, veliku količinu RAM-a i poboljšane opcije povezivanja što ih čini idealnim za poslovne profesionalce koji traže pouzdanu i moćnu radnu stanicu

Stjepan Bilić utorak, 26. ožujka 2024. u 12:07
Lenovo 📷 ThinkPad L i ThinkPad X13
Lenovo ThinkPad L i ThinkPad X13

Lenovo je predstavio novu generaciju poslovnih prijenosnih računala iz serija ThinkPad L i ThinkPad X13. Novi modeli se usredotočuju na održivost s poboljšanom mogućnošću popravka i korištenjem više recikliranih materijala. Uz to, Lenovo donosi i inovativne značajke poput AI suputnika Copilota i poboljšane performanse za AI zadatke.

Novi ThinkPad L i ThinkPad X13 modeli dostupni su u raznim veličinama i faktorima oblika, uključujući 13-inčne, 14-inčne i 16-inčne modele, kao i opciju 2-u-1 dizajna (13-inčni modeli). Opremljeni su najnovijim Intel Core Ultra procesorima s Intel vPro ili AMD Ryzen PRO 7030 procesorima, te imaju mogućnost konfiguracije s do 64 GB RAM-a (DDR5) i do 2 TB SSD (PCIe 4x4 M.2 2280). Opremljeni su dodatnom kamerom više rezolucije od 5 MP, koja korisnicima omogućava kvalitetnije mogućnosti prilikom video konferencija i stvaranja sadržaja. Zasloni omjera 16:10 dizajnirani su kako bi ponudili impresivno iskustvo gledanja za optimalnu produktivnost dok poboljšanja u termičkom dijelu stražnjeg ventilacijskog otvora osiguravaju učinkovito hlađenje za dugotrajnu upotrebu. Odabrani modeli nude podršku za do Wi-Fi 7 i 4G LTE ili 5G sub6 poboljšavajući tako i mogućnosti povezivanja.

Fokus na održivost

U Lenovu smatraju kako poslovna prijenosna računala sljedeće generacije moraju pružiti poboljšana korisnička iskustva, a istovremeno činiti korake prema poboljšanju svog utjecaja na kružno gospodarstvo. Kako bi  pomogao u smanjenju emisija i podržao korisnike u njihovim vlastitim ciljevima održivosti, Lenovo je napravio značajan napredak u ovom području kroz razvoj inovativnih opskrbnih lanaca, usluga, dizajna proizvoda i materijala, omogućujući im prijelaz na kružni model “dizajn, korištenje, vraćanje, ponovno korištenje”.

Jedna od ključnih značajki novih ThinkPad L14 Gen 5 i L16 Gen 1 je poboljšana mogućnost popravka, uz podršku iFixita koji je dao preliminarnu ocjenu 9 od 10. Istaknuto u nedavnoj najavi ThinkPad T14 Gen 5 i T16 Gen 3, ovo je partnerstvo identificiralo načine za poboljšanje dizajna i inženjeringa tako da korisnici mogu jednostavno popraviti i nadograditi svoje uređaje, putem lako dostupnih korisnički zamjenjivih jedinica kao što su DIMM, tipkovnica, SSD i WWAN, čime se produljuje životni vijek korisničkih uređaja i pomaže u smanjenju elektroničkog otpada.

Lenovo 📷 Novi taktilni znakovi na tipkovnicama na ThinkPad modelima za 2024. godinu
Lenovo Novi taktilni znakovi na tipkovnicama na ThinkPad modelima za 2024. godinu

Raznolikost i inkluzivnost

Lenovo surađuje sa školom Governor Morehead za slijepe kako bi poboljšao razumijevanje interakcije računala sa slijepim i slabovidnim korisnicima i poboljšao inkluzivnost svojih proizvoda. Lenovo je u suradnji s Microsoftovim timom za pristupačnost ugradio nove taktilne znakove za povećanu pristupačnost u dizajn tipkovnice, postavljajući nove industrijske standarde. Ove nove oznake sada su integrirane u novi dizajn ThinkPad modela u 2024.

Značajan napredak u kvaliteti zaslona

Nedavno najavljeni Lenovo ThinkPad T14 Gen 5, T14s Gen 5 i ThinkPad L14 Gen 5 opremljeni su vrhunskim 3M optičkim filmskim rješenjem izrađenim korištenjem DBEF5 tehnologije u odabranim zaslonima 14-inčnih prijenosnih računala. Ova tehnologija predstavlja značajan napredak u kvaliteti zaslona. Korištenjem ovog optičkog filma, Lenovo osigurava da njihovi zasloni prijenosnih računala ne samo da isporučuju iznimnu svjetlinu, sada povećanje do 400 nita s do sada 300 nita, već također doprinose smanjenju potrošnje energije do 16%, promičući energetsku učinkovitost bez ugrožavanja jasnoće slike.

Lenovo 📷 Intel Core Ultra podržavat će više od stotinu aplikacija poboljšanih za AI
Lenovo Intel Core Ultra podržavat će više od stotinu aplikacija poboljšanih za AI

Neuralne procesorske jedinice (NPU) za poboljšane AI mogućnosti i Copilot u Windowsima 11

Uključivanje Intel Core Ultra procesora u ThinkPad L i X13 seriju je velika prekretnica za korisnike koji žele iskoristiti AI u svojim radnim procesima. NPU su specijalizirani procesori koji su posebno dizajnirani za zadatke umjetne inteligencije, kao što su prepoznavanje slika, obrada prirodnog jezika i strojno učenje. Prebacivanjem ovih zadataka na namjenski hardver, korisnici dobivaju poboljšane performanse, smanjenu potrošnju energije i veće brzine računanja.

Copilot u Windowsima korisnicima je na dohvat ruke kao njihov svakodnevni AI suputnik, koji radi u raznim aplikacijama u sustavu Windows 11 kako bi pojednostavio zadatke, postavke kontrole I pokrenuo kreativnost. Omogućen je brz pristup AI suputniku s jednim pritiskom tipke Copilot. Intel Core Ultra podržavat će više od stotinu aplikacija poboljšanih za AI, uključujući aplikacije kao što su Zoom, Microsoft Teams, Adobe Lightroom i Studio Effects koje su optimizirane za pružanje vrhunskog korisničkog iskustva. Značajke kao što su predviđanja teksta, prijepisi sastanaka i e-pošta sa sažetkom poboljšavaju produktivnost, dok alati za digitalni sadržaj osnažuju kreativnost bez ugrožavanja performansi sustava.

Novi prijenosnici iz ThinkPad L i ThinkPad X13 serija na tržištu se očekuju tijekom drugog kvartala 2024. godine, po početnim cijenama od 1.099 do 1.649 eura, ovisno o modelu i konačnoj konfiguraciji.