Carmat prvi puta prodao svoje umjetno srce, ugradili ga pacijentu u Napulju

Nakon što je Carmat objavio vijest o prvoj komercijalnoj implantaciji svoga umjetnog srca, dionice tvrtke na pariškoj burzi skočile su za 6,77 posto, odnosno na 23,53 eura

Matej Markovinović utorak, 20. srpnja 2021. u 06:00

Francuska tvrtka za medicinske uređaje Carmat, objavila je da je ovog ponedjeljka prodala svoje umjetno srce Aeson, koje je po prvi puta implantirano u komercijalnom okruženju. Operaciju je izvršio talijanski kardiokirurg Ciro Maiello u bolničkom centru u Napulju te je, prema priopćenju tvrtke, sve prošlo u najboljem redu.

Naime, glasnogovornica Carmata ističe da je ovo značajan uspjeh za tvrtku, jer ni jedno umjetno srce Aeson do sada nije upotrijebljeno izvan kliničkih studija. Dodaje i da je regionalni zdravstveni sustav pokrio troškove operacije u iznosu od 150.000 eura te očekuje povrat od nacionalnog zavoda za javno zdravstvo, prenosi HINA.

Kako navode iz Carmata, njihovo bi umjetno srce trebalo pomoći pacijentima koji pate od kroničnih zatajenja srca, ali i onim srčanim bolesnicima koji boluju od koronarnih bolesti i arterijske hipertenzije. Prvu su ljudsku implantaciju obavili prošloga tjedna u sklopu ranog ispitivanja izvedivosti u Sjevernoj Karolini u SAD-u

„Povratne informacije koje dobivamo u okviru naših kliničkih ispitivanja, čine nas uvjerenima da naše umjetno srce Aeson 'mijenja igru' te nudi jedinstvene pogodnosti za pacijente u usporedbi sa svim postojećim terapijama“, rekao je izvršni direktor Carmata, Stéphane Piat te je najavio još korištenja njihove terapije u narednim tjednima.