Informacije cure na sve strane: visokorizični podaci o pacijentima bez zaštite

Farmaceutske tvrtke, birokrati i sveučilišta u više su navrata kršili sporazume o dijeljenju podataka o pacijentima, pokazala je istraga British Medical Journala

Mladen Smrekar subota, 14. svibnja 2022. u 11:03

Stotine organizacija koje su surađivale s britanskim zdravstvenim institucijama prekršile su ugovore o dijeljenju podataka o pacijentima u posljednjih sedam godina, otkrila je istraga koju je proveo British Medical Journal (BMJ). Unatoč ovim "visokorizičnim" kršenjima nijednoj organizaciji nije uskraćen pristup podacima.

Svi krše dogovoreno

Među prekršiteljima nalaze se tvrtke kao što je GlaxoSmithKline, grupe za kliničko naručivanje i vodeća sveučilišta poput londonskog Imperial Collegea (ICL). Svi oni postupali su s informacijama izvan dogovorenih ugovora o podacima i možda još uvijek ne uspijevaju zaštititi povjerljivost pacijenata, pokazala je digitalna revizija britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS).

Stotine organizacija kršilo je ugovore od početka revizije 2015. godine
Stotine organizacija kršilo je ugovore od početka revizije 2015. godine

Utvrđeno je da je samo lani svaka od 33 organizacije koje su obradili revizori NHS Digitala prekršila ugovore o dijeljenju podataka, a stotine ih je pregledano i otkriveno u kršenju otkako su revizije počele 2015. godine. Objavljeni podaci uključivali su evidenciju mentalnog zdravlja djece i mladih, uključujući pacijente s teškoćama u učenju.


"Nečuveno je da se privatne tvrtke i sveučilišni istraživački timovi ne pridržavaju ugovora", kaže Kingsley Manning, bivši predsjednik NHS Digitala kojem nije jasno kako netko može tako opušteno baratati podacima.

Odbili brisati podatke

Povjerenici za kliničku skrb dopustili su tako da se osjetljivi, prepoznatljivi podaci o pacijentima daju Virgin Careu bez dopuštenja NHS Digitala. Tvrtka je nekoliko tjedana odbijala pristup revizorima i odbila izbrisati podatke o pacijentima nakon raskida ugovora.

GlaxoSmithKline je uvjete svog ugovora o dijeljenju podataka s NHS Digitalom prekršio na deset različitih načina. Kršenja uključuju pristup podacima neovlaštenim analitičarima u Sjevernoj Americi te  obradu i pohranu podataka o pacijentima NHS-a na neprijavljenim mjestima
GlaxoSmithKline je uvjete svog ugovora o dijeljenju podataka s NHS Digitalom prekršio na deset različitih načina. Kršenja uključuju pristup podacima neovlaštenim analitičarima u Sjevernoj Americi te obradu i pohranu podataka o pacijentima NHS-a na neprijavljenim mjestima

"Visokorizičnim" je proglašeno i ponašanje odjela za istraživanje zdravstvene statistike u ICL-u jer nisu šifrirali prepoznatljive, osjetljive podatke o pacijentima tijekom prijenosa informacija između primarnog podatkovnog centra i rezervnog servera. Štoviše, dva doktoranada dobila su neovlašteni pristup podacima.

Osjetljive informacije

Rizici su otkriveni i u baratanju podacima u sveučilišnoj bolnici u Oxfordu te u Cambridgeu, gdje su podaci o pacijentima navodno obrađivani na "nešifriranim stolnim strojevima", kao i na Sveučilište u Bristolu i tamošnjoj sveučilišnoj bolnici.

Unatoč velikom broju povreda podataka, NHS Digital nije niti pokušao ograničiti pristup istraživanim organizacijama podacima o pacijentima, već "surađuje s organizacijama na otklanjanju problema".

Borci za zaštitu podataka osuđuju takvo ponašanje tvrdeći kako "ugovorni zahtjevi nisu samo za zabavu" te da bi samo "jedna povreda podataka mogla uključivati ​​osjetljive informacije o milijunima pacijenata".

Podatkovna supersila

Upravljanje podacima postaje sve važnije u Ujedinjenom Kraljevstvu, jer vlada nastoji pretvoriti Britaniju u globalnu podatkovnu supersilu. Kako bi to postigla, vlada je otkrila svoje planove za povezivanje podataka liječnika opće prakse s drugim podacima NHS-a, a razmišlja se i o ukidanju NHS Digitala.

Britanska vlada želi unijeti promjene koje bi zemlji donijele 10 milijardi funti godišnje, ali bi pogoršale situaciju sa zaštitom podataka
Britanska vlada želi unijeti promjene koje bi zemlji donijele 10 milijardi funti godišnje, ali bi pogoršale situaciju sa zaštitom podataka

Ove promjene mogle bi donijeti koristi u vrijednosti od gotovo 10 milijardi funti godišnje, izračunala je konzultantska tvrtke Ernst and Young. Međutim, strahuje se da o utjecaju koji bi te odluke mogle imati na zaštitu podataka o pacijentima.

📢 Uštedi do 30%

TOP!

Logitech

Vrhunska Logitech periferija nezaobilazan je dodatak za tvoj radni stol.

Kupi

📢 Uštedi 800 kn

TOP!

HUAWEI MateView GT

27" monitor sa zakrivljenim zaslonom i velikom brzinom osvježavanja savršen je za učenje, igranje i rad.

2.199 kn 2.999 kn Kupi

📢 Besplatna dostava

TOP!

DELL

DELL Vostro 3510 s Core i7 procesorom, 16GB RAM-a te 15.6" IPS ekranom i vrhunski monitori.

Od 1499 kn Kupi


2-sistemski bass reflex zvučnici

KEF LS50

Najprecizniji, impresivan zvuk, Uni-Q 12. generacije s MAT nizom drajvera za iznimnu akustičnu točnost, 47 Hz - 45 kHz, 40-100 W, 8 Ω, 85 dB.

7.399 kn 9.749 kn Kupi

7.2-kanalni AV receiver

MARANTZ NR1711

Tanak dizajn, iznimne performanse, 8K Ultra HD, HEOS, 90W po kanalu, eARC HDMI, Bluetooth, Wi-Fi, AirPlay 2.

6.799 kn Kupi