Je li Joker psihopat... i zašto vi jeste?

Ako očekujete recenziju filma, razočarat ću vas: tekst koji slijedi ima za cilj pokazati koliko sam ja šarmantna, dominantna i sposobna osoba, za razliku od svih vas oko mene... i ne kajem se zbog toga

Igor Berecki nedjelja, 17. studenog 2019. u 10:43

Pri opisivanju određenih ljudi i njihovih karakternih osobina u medijima i svakodnevnom govoru često susrećemo korištenje izraza 'psihopat'. Taj epitet ćemo vidjeti prišiven na mnoge: od bešćutnog šefa koji hladno i sistematično vadi mast svima u firmi, preko nepoznatog tipa koji nas s jezivim osmijehom i čudnim pogledom fiksira već deset minuta za šankom u baru, sve do commando-style masovnog ubojice koji je rafalima jurišne puške pobio pola kampusa američkih ili norveških studenata.

Checklista za psihopate

No, tko su ustvari psihopati i kako se psihopatija manifestira? Je li ona uvijek i obavezno patološka osobina koja se materijalizira agresijom? I je li psihopatija zaista toliko sveprisutna koliko nam to sugeriraju suvremeni mediji?

Najsvježiji primjer je film „Joker“. Milijuni gledatelja diljem svijeta hrle u kinematografe pogledati kako Joaquin Phoenix fascinantnom glumom kreira ekraniziranu priču o korijenima psiho(pato)loškog formiranja ličnosti tog ozloglašenog Batmanovog protivnika. I dok se većina slaže da je Joker dosljedno portretiran kao psihopat 'iz udžbenika', velik broj gledatelja je bio nemalo iznenađen time što su u mnogim detaljima prepoznavali neke refleksije vlastitog karaktera, ponašanja i odnosa prema sebi i drugima.

Zaista, postavlja se pitanje: koliko nas iz publike pokazuje (ili skriva) karakterne osobine slične psihopatskim? I jeste li se ikada upitali je li moguće da ste i vi sami - psihopat?

'Da nisam proučavao psihopate u zatvoru, proučavao bih ih na burzi dionica" - kaže R. Hare, autor PCL-testa
'Da nisam proučavao psihopate u zatvoru, proučavao bih ih na burzi dionica" - kaže R. Hare, autor PCL-testa

Kako bismo odgovorili na ovo pitanje, moramo se okrenuti teoriji i baciti pogled na dijagnostičke kriterije za psihopatiju uključene u test nazvan Revidirani psihopatijski popis, Psychopathy Checklist revised (PCL-R), što ga je 1980-ih u praksu uveo kriminološki psiholog Robert Hare, kojega neki opisuju kao 'originalnog Mindhuntera', asocirajući pritom na policijske psihologe iz istoimene Netflixove serije o pionirskim začecima FBI-ovog psihološkog profiliranja serijskih ubojica.

Zahvaljujući PCL-R testu, stručnjaci mogu procijeniti u kojoj mjeri neka osoba posjeduje karakteristike ličnosti tipične za psihopatiju. Stručne procjene govore da se među psihopatske ličnosti kvalificira oko 1% stanovništva, a smatra se da je postotak znatno veći među zatvorskom populacijom (25%) i menadžerskim kadrom (među CEO-ima, izvršnim direktorima poduzeća, ima oko 20% psihopata).

Analyze this!

Apsolutni (prototipni) psihopat bi na Hareovom PCL-R testu polučio maksimalnu ocjenu od 40 bodova, dok bi vrijednost od nula bodova ukazivala na osobu bez ikakvih psihopatske sklonosti. Između te dvije krajnosti širi se šarolika lepeza nas prosječnih, graničnih i sumnjivih lica: oni s 30 ili više bodova trebali bi biti podvrgnuti daljnjoj psihologijskoj procjeni u potrazi za indikatorima psihopatije, dok mnogi kriminalci imaju ocjenu između 22 i 30.

Dodatni 'šarm' procjenjivanju nečijeg potencijala za psihopatiju daje i promjenjivost, dinamična varijabilnost naše unutrašnje mentalne osobnosti u ovisnosti od interakcije s trenutnim okružjima u kojem se neke psihološke osobine više ističu, a neke sasvim zatomljuju. Shodno tome, psihopatiju je možda najbolje promatrati kao dinamičan psihološki / psihijatrijski spektar, pri čemu svi mi u nekom trenutku našeg života pokazujemo neke osobine psihopatije.

Ni sâm PCL-R test nije posve objektivan jer se dobrim dijelom oslanja na iskrenost i subjektivnu procjenu ispitivača i ispitivane osobe. Uostalom, provjerite i sâmi: klikom na link analizirajte PCL-R testom sebe i neku osobu za koju smatrate da ju dobro poznajete, a ta osoba neka zauzvrat ocijeni sebe i vas.

Danju uspješan poslovni čovjek, noću psihopatski serijski ubojica: Christian Bale kao "Američki psiho"
Danju uspješan poslovni čovjek, noću psihopatski serijski ubojica: Christian Bale kao "Američki psiho"

Vidjet ćete koliko ste skloni lakše pripisati neke psihopatske osobine drugima nego ih priznati samima sebi. No, najveća greška bi bila pretpostaviti da su osobe koje pokazuju neke od PCL-R kriterija zaista psihopati. Nisu svi psihopati zločinci. Mnogi su uspješni profesionalci u svojoj struci, posebice ako njihov posao ne podnosi emotivnost i impulzivnost, nego zahtijeva samokontrolu, hladnu glavu, proračunatost i kontrolu osjećaja. Visoki PCL-R rezultat ne mora nas nužno činiti opasnim ili ubojitijim. Patrick Bateman, odnosno 'Američki psiho', anti-heroj romana Bretta Eastona Ellisa iz 1991. godine i istoimenih filmova iz 2000. i 2002. sigurno jeste psihopat… ali nisu svi psihopati Patrick Bateman.

Karakteristike nekarakternog karaktera

Iako po svemu sudeći postoji genetska predispozicija za psihopatiju, neki okolišni čimbenici (poput fizičke traume mozga ili psihičke traume u formi zlostavljanja i odbacivanja od strane najmilijih) mogu izazvati pojavu i odrediti tijek tog poremećaja. Ipak, psihopati su očito relativno česti - pa kako možemo prepoznati nekoga od njih? Jer, ako netko i jeste psihopat, vrlo rijetko će prihvatiti tu činjenicu o samome sebi, a još rjeđe će je uokolo razglašavati.

Prema PCL-R testu, najzamjetnija karakteristika psihopata je njihov šarm i verbalna komunikacijska spretnost. Naravno, to mogu biti i pozitivne karakteristike: bilo bi jezivo kada bi svaka simpatična pričalica bila psihopat. Međutim, kod psihopata te osobine nisu motivirane istinskim zanimanjem ili interesom prema drugima, već im omogućuju da bez empatije manipuliraju ljudima oko sebe - od kolega s posla do svojih životnih partnera.

Uuuups, pogrešna ilustracija uz ovu temu! Ili, ipak...?
Uuuups, pogrešna ilustracija uz ovu temu! Ili, ipak...?

Još jedna ključna karakteristika psihopata je grandiozni osjećaj vlastite vrijednosti. Naravno, ovaj duboki osjećaj samopouzdanja i samouvjerenosti može objasniti zašto tako mnogo psihopata uspijeva napredovati u poslovnom svijetu. No, na štetu svojih kolega i 'prijatelja', psihopati istovremeno pokazuju tendenciju da omalovažavaju osobe oko sebe, patološki lažu i imaju izraženu narcisoidnost. I pritom ne osjećaju da čine nešto loše.

Iz toga proizlaze i neki ostali kriteriji na PCL-R popisu, koji uključuju nedostatak osjećaja kajanja, krivnje ili straha od posljedica svojega ponašanja (dapače, psihopati smatraju da su im za sve uvijek krivi drugi), neskloni su dugim i stabilnim vezama, a skloni promiskuitetnom ponašanju, a posebice iskazuju potrebu za parazitskim načinom života 'na račun' svojih roditelja, rodbine, prijatelja ili partnera.

Psihopati su karakterni kameleoni: hladnokrvni su, ali imaju dobro oko za opažanje i imitiranje ponašanja drugih ljudi, te su sposobni prilagoditi se i 'odglumiti' ono što smatraju da se u određenom trenutku i okružju od njih očekuje. No, također mogu imati i ispade antisocijalnog ponašanja.

Ajde lepo priznaj, a Đura će ti oprostiti što te je tukao...

Na temelju navedenog, ključno je pitanje: jeste li i vi možda jedan od njih?  

Jeste li razgovorljivi i šarmantni i služite li se time u pribavljanju većih ili manjih koristi za sebe - privatno i profesionalno? Znate li spretno prepoznati 'ispravne oblike ponašanja' na poslu i u društvu, pa se shodno tome i ponašati kako biste si olakšali život? Jeste li sposobni, stručni i vješti, ali vam željeni rezultati izmiču ponajviše zbog glupih i nesposobnih kolega? Volite li tu-i-tamo 'šarati' u romantičnim i spolnim vezama?

Bi li vam bilo dobro kada biste mogli živjeti na nečijoj grbi, bez ulaganja previše svojeg truda i rada? Pa makar na državnim jaslama, jel'te...? A neću vas ni pitati poželite li nekada (ili možda već i detaljno planirate) uzeti baseball-palicu ili nešto konkretnije s dugom cijevi i automatskom paljbom, pa uvesti reda u kaos oko vas… jer mogao bih dobiti neugodne odgovore.

Priznajmo si iskreno: svi mi u većoj ili manjoj mjeri imamo zabilježene kvačice u kvadratićima pored pitanja u PCL-R testu; takve 'psihopatske' mentalne osobine su nam nerijetko omogućile da u svakodnevnim životnim poteškoćama lakše plivamo, opstanemo i preživimo. Dakle, nije pitanje posjedujete li psihopatske karakteristike i vještine, nego kako ih namjeravate koristiti u odnosu na sebe i druge... i koliko ste u toj namjeri uspješni. Jer, dijagnoza psihopatije najčešće se postavlja tek ako psihopat izgubi kontrolu nad svojim ponašanjem izvan socijalno prihvatlljivih granica.

Svi smo mi, barem nekada i barem malo, Jack Napier / Arthur Fleck / Joker.

 

Igor „Doc“ Berecki je pedijatar je na Odjelu intenzivnog liječenja djece Klinike za pedijatriju KBC Osijek. Od posla se opušta antistresnim aktivnostima: od pisanja svojevremeno popularnih tekstova i ilustracija u tiskanom izdanju časopisa BUG, crtkanja grafika i dizajna, zbrinjavanja pasa i mačaka, te fejsbučkog blogiranja o craft-pivima, životnim neistinama i medicinskim trivijama, sve do pasioniranog kuhanja posve probavljivih jela i sviranja slabo probavljivog bluesa.