Mapiranje zloćudnih tumora: Umjetna inteligencija pomaže u ranom otkrivanju bolesti

Grupa međunarodnih znanstvenika razvila je naprednu, inovativnu aplikaciju umjetne inteligencije koja bi se mogla koristiti za ispitivanje uzoraka tkiva i prepoznavanje ranih znakova bolesti

Mladen Smrekar petak, 12. ožujka 2021. u 15:00

Velika međunarodna suradnja na čelu sa stručnjacima Sveučilišta u Sydneyju razvila je inovativnu, naprednu aplikaciju PathoFusion. Ova aplikacija može se koristiti za ispitivanje uzoraka tkiva kako bi se u ranoj fazi otkrile indikacije raka.

Napredne tehnike snimanja

Istraživanje je objedinilo doprinose informatičara, neuropatologa, neurokirurga, onkologa i medicinskog snimanja. 

"Htjeli smo stvoriti novi napredni model dubokog učenja za prepoznavanje malignih značajki i markera imunološkog odgovora, neovisno o ljudskoj intervenciji, i istovremeno ih mapirati u digitalnu sliku", objasnio je profesor Richard Banati koji već neko vrijeme urođeni imunološki sustav mozga proučava pomoću naprednih medicinskih tehnika snimanja.

Znanstvenici su posebno dizajnirali bifokalni okvir dubokog učenja. Ovaj okvir koristi konvolucijsku neuronsku mrežu (ConvNet / CNN), izvorno razvijenu za klasifikaciju prirodnih slika. On može razlučiti i rangirati važnost različitih aspekata i objekata na slikama.

Pouzdan, precizan i osjetljiv

Istraživači su proučili slučajeve glioblastoma, agresivnog karcinoma koji utječe na mozak ili kralježnicu i softver obučili uz pomoć neuropatologa. Pokazalo se kako je aplikacija postigla visoku razinu preciznosti u prepoznavanju i mapiranju šest tipičnih neuropatoloških značajki, biljega zloćudnog tumora.

Digitalna slika toplinske karte koja ilustrira kancerogene strukture u različitim bojama (The University of Sydney)
Digitalna slika toplinske karte koja ilustrira kancerogene strukture u različitim bojama (The University of Sydney)

PathoFusion je pouzdano identificirao oblike i strukturne značajke s preciznošću 94% i osjetljivošću 94,7% te imunološke biljege s preciznošću 96,2% i osjetljivošću 96,1%.

Aplikacija kombinira slojeve informacija o mrtvom ili umirućem tkivu, o razmnožavanju mikroskopskih krvnih žila i drugih krvnih žila s ekspresijom tumorskog genetskog biljega CD276, na slici koja kombinira podatke u toplinskoj mapi. Slika pritom koristi jake boje za prikaz značajki i njihove distribucije. 

"Istraživanje je potvrdilo da je moguće učinkovito trenirati neuronske mreže koristeći samo relativno mali broj slučajeva, što bi trebalo biti korisno za neke scenarije", rekao je Banati.

Konvolucijske neuronske mreže 

Istraživanje je naučilo konvolucijske neuronske mreže da prepoznaju ključne značajke na obojenim dijapozitivima, poboljšalo modele i povećalo učinkovitost prepoznavanja značajki,  i to na manje fizičkih slučajeva nego što je inače potrebno da bi se utrenirala neuronske mreža.

Digitalna slika toplinske karte koja ilustrira kancerogene strukture u različitim bojama (The University of Sydney)
Digitalna slika toplinske karte koja ilustrira kancerogene strukture u različitim bojama (The University of Sydney)

"Ovaj bi model mogao olakšati mikroskopske analize i koristiti pacijentima na područjima u kojima je otežan pristup odgovarajućim medicinskim ustanovama", vjeruje Banati.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi