Novo univerzalno cjepivo cilja na sve koronaviruse i sprečava buduće pandemije

Studija Sveučilišta UNC-Chapel Hill, obavljena na laboratorijskim miševima, pokazuje da bi cjepivo moglo biti učinkovito protiv Covida-19, SARS-a i drugih bolesti povezanih s koronavirusima

Mladen Smrekar utorak, 6. srpnja 2021. u 13:25

Znanstvenici sa Gillingove škole globalnog javnog zdravstva pri Sveučilištu Sjeverne Karoline u Chapel Hillu razvili su univerzalno cjepivo koje miševe štiti protiv Covida-19, ali i drugih koronavirusa te pokreće imunološki sustav da se bori protiv opasnih varijanti.

Zaštita od trenutnog koronavirusa

Iako nitko ne može znati koji će virus uzrokovati neku sljedeću pandemiju, koronavirusi ostaju najveći sumnjivci nakon što su 2003. izazvali izbijanje SARS-a, a sada i globalnu pandemiju Covida-19.

David Martinez, jedan od autora istraživanja hibridnog cjepiva za sve vrste koronavirus
David Martinez, jedan od autora istraživanja hibridnog cjepiva za sve vrste koronavirus

Kako bi spriječili buduću pandemiju koronavirusa, istraživači UNC-Chapel Hilla dizajnirali su cjepivo koje bi trebalo osigurati zaštitu od trenutnog koronavirusa SARS-CoV-2 i skupine koronavirusa za koje je poznato da su sa životinja prešli na ljude.

Otkrića su u časopisu Science objavili vodeći autori David Martinez, Hanna H. Gray i Ralph Baric, čije je istraživanje pokrenulo nove terapije za borbu protiv novih zaraznih bolesti. Pomagali su im i stručnjaci s medicinskih fakulteta sveučilišta Duke i Pennsylvania.

Istraživači UNC-Chapel Hilla igraju ključnu ulogu u razvoju cjepiva protiv koronavirusa. Nakon testiranja učinkovitosti prve generacije COVID-19 cjepiva, usredotočili su se na ispitivanje cjepiva druge generacije: onog koje cilja sarbekoviruse. 


Sarbekovirusi, krivci za dvije pandemije

Sarbekovirusi, dio velike obitelji koronavirusa, prioritet su virusolozima nakon što su dva takva virusa u posljednja dva desetljeća izazvala pojavu SARS-a i Covida-19.

Istraživači su koristili mRNK cjepivo, nalik onima koje danas proizvode Pfizer i Moderna. No, umjesto da uključe mRNA kod samo jednog virusa, oni su spojili mRNK iz više koronavirusa.


Raplph Baric, znanstvenik čijia su istraživanja pokrenula nove terapije za borbu protiv novih zaraznih bolesti
Raplph Baric, znanstvenik čijia su istraživanja pokrenula nove terapije za borbu protiv novih zaraznih bolesti

Prednosti hibridnog cjepiva

Kada se daje miševima, hibridno cjepivo učinkovito stvara neutralizirajuća antitijela protiv višestrukih bjelančevina klasova koja virusi koriste da se prikače na zdrave stanice. To vrijedi i za B.1.351, odnosno južnoafričku varijantu.

Rad uključuje podatke o miševima zaraženim SARS-CoV i srodnim koronavirusima, a cjepivo je spriječilo infekciju i oštećenje pluća kod miševa. Dodatna ispitivanja mogla bi dovesti do kliničkih ispitivanja na ljudima već sljedeće godine.

Hibridno cjepivo stvara neutralizirajuća antitijela protiv višestrukih bjelančevina klasova koja virusi koriste da se prikače na zdrave stanice
Hibridno cjepivo stvara neutralizirajuća antitijela protiv višestrukih bjelančevina klasova koja virusi koriste da se prikače na zdrave stanice

Najnovija otkrića daju nadu kako bismo uskoro mogli dobiti i univerzalnija cjepiva protiv koronavirusa kojima bi se proaktivno zaštitili od virusa koji mogu sa životinja preskočiti na ljude. A to bi bio najbolji način da se spriječi SARS-CoV-3, vjeruju istraživači UNC-Chapel Hilla.