NYT: od deset sastojaka u Pfizerovom cjepivu – niti jedan nije mikročip

U kakvom vremenu živimo najbolje govori današnji članak u New York Timesu u kojem se eksplicitno javnosti mora objaviti da u cjepivu, načinjenom da spašava živote, nitko nije sakrio čip

Sandro Vrbanus petak, 18. prosinca 2020. u 13:23

Početak masovnog cijepljenja ovih se dana, nakon SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, očekuje i diljem Europske unije, pa tako i u Hrvatskoj. Jedno od prva tri cjepiva koja će postati dostupno je ono Pfizerovo, prema prvim istraživanjima učinkovito u preko 95% slučajeva. No, javnost je skeptična, teorije zavjere i antivakserski pokreti na društvenim mrežama dobivaju na popularnosti, pa je New York Times jučer bio primoran objaviti članak u kojem taksativno navode deset sastojaka ovog cjepiva, uz eksplicitnu napomenu da – u njemu nema mikročipova.

"U Pfizerovom cjepivu za koronavirus ima deset sastojaka", piše NYT, i nastavlja: "Suprotno nekim teorijama zavjere koje kruže online, mikročip za praćenje, koji je vlada ugradila kako bi nadzirala kretanje Amerikanaca, nije među njima. Niti jedna s time povezana informacija nije točna, pa u špricama uz cjepivo neće biti nikakve tehnologije za praćenje".

Točni sastojci cjepiva

Da bi prisnažili svoju poruku, u NYT-u su objavili i Pfizerov službeno obznanjeni sastav cjepiva. U njemu postoji tek jedan aktivni sastojak, glasnička ribonukleinska kiselina (mRNA) koja sadrži genetičku informaciju o virusnom proteinu šiljka. Na temelju te informacije tijelo cijepljene osobe može proizvoditi antitijela. mRNA se vrlo brzo razgrađuje i ne ostavlja nikakav drugi trag u tijelu.

Ostalih devet sastojaka cjepiva su: četiri lipida koji tvore masni, zaštitni mjehurić oko molekule mRNA i lakše je dostavljaju do stanice. Nadalje, tu je saharoza (šećer) koji sprječava skupljanje ostalih sastojaka u "grude" kada su smrznuti. Naposljetku, tu su i četiri soli: kalijev klorid, monobazni kalijev fosfat, osnovni natrijev fosfat dihidrat i natrijev klorid (kuhinjska sol).

Nemojte reći da vas nismo upozorili
Nemojte reći da vas nismo upozorili

Svi ovi sastojci uobičajeni su i u drugim lijekovima i cjepivima koje se već dugo koriste. Služe primarno tome da se cjepivo prilagodi sastavu ljudskog tijela koje posjeduje svoju kombinaciju prirodnih soli. Prije ubrizgavanja cjepivo se razrjeđuje s vodom.

"Niti jedan od sastojaka sadrži, niti sliči mikročipovima", zaključuje jedna od najuglednijih svjetskih novina, New York Times.

Ne možemo se oteti dojmu da je svijet, u kojem ovakvu informaciju treba napisati, u nekom trenutku otišao u krivom smjeru. Što nas čeka u sljedećem broju? "Zemlja je ipak okrugla, a ljudi-gušteri ne postoje"?