Preminuo čovjek kojem je transplantirano srce svinje

David Bennet pristao je na eksperimentalni zahvat, jer mu je to, kako je govorio, bila posljednja šansa za život

Matej Markovinović četvrtak, 10. ožujka 2022. u 06:00

Preminuo je David Bennet, 57-godišnjak kojem je u siječnju u eksperimentalnoj operaciji transplantirano srce svinje, izvijestio je The New York Times.

Naime, Bennet je imao tešku srčanu bolest te nije mogao primiti ljudsko srce. Kao zadnji spas, ponudio mu se eksperimentalni zahvat, na kojeg je i pristao. Nakon operacije, stanje 57-godišnjaka bilo je stabilno i trenutno nije jasno zašto je preminuo.

„U trenutku njegove smrti nije utvrđen očigledan uzrok“, rekla je glasnogovornica Medicinskog centra Sveučilišta u Marylandu, gdje je transplantacija i obavljena. Liječnici trenutno obavljaju temeljit pregled nakon kojeg će znati što je pošlo po zlu, a rezultate će objaviti u medicinskom časopisu.

Zagovornici ksenotransplantacije, odnosno transplantacije organa sa životinja na čovjeka, smatraju da bi stalna opskrba životinjskim organima mogla pomoći u liječenju tisuća ljudi koji su na listama čekanja.

Istraživači i kirurzi imali su posljednjih mjeseci uspješnih transplantacija, no takva je tehnika i dalje puna izazova. Osim Bennetove, poznata je i transplantacija bubrega svinje, kojeg je genetski izmijenila tvrtka Revivicor u svrhu deaktivacije gena koji bi mogli potaknuti ljudsko tijelo da ne prihvati organ.

Kako prenosi The Verge, mnogi istraživači upoznati s postupcima ksenotransplantacije, naglašavaju da rani, pozitivni ishodi, ne znače nužno dugoročan uspjeh. Drugim riječima, čak i ako zahvat prođe u redu i doima se kao da će ljudsko tijelo prihvatiti organ, nekoliko godina nakon operacije može doći do odbacivanja.

U svakom slučaju, ksenotransplantacija uistinu bi mogla predstavljati veliku inovaciju, no, kako tvrdi stručnjak za transplantaciju bubrega sa Sveučilišta Pennsylvania, Peter Reese, trebala bi se razvijati pažljivo i transparentno.

„Ksenotransplantacija će na kraju vjerojatno donijeti izvanredne prednosti za javno zdravstvo. No, pravi je put za to nadzor, promišljen odabir pacijenata, transparentnost, snažan etički doprinos, peer review i poniznost svih“, smatra Reese.

 

 

📢 Besplatna dostava

LOGITECH G502

Stigli su novi članovi legendarne G502 obitelji!

699kn 92,77 € Kupi

📢 Za odvažne!

ROG gaming laptopi

Serija laptopa za najbolji gaming doživljaj. Pretvara svaku igru u realistično iskustvo.

11999 kn 1.592,54 € Kupi


JBL Stage akcija!

JBL

Pronađi JBL Stage seriju zvučnika po sniženim cijenama.

Kupi

3 - smjerni podni zvučnici

ACOUSTIC ENERGY AE320

35Hz – 30kHz, 90dB, 116dB, 200W, 8 ohma, 28 mm aluminijski visokotonac, za srednje do velike prostorije.

10.998 kn 1.459,69 € 14.100 kn Kupi

TWS party zvučnik

SHARP PS-919BK

14 sati reprodukcije, višebojni svjetlosni show s različitim načinima rada, 130W RMS, Bluetooth, IPX5.

899 kn 119,32 € Kupi