Tajna dužeg života mogla bi biti u – kastraciji

Znanstvenici koji proučavaju starenje DNK kod muških jedinki životinja primijetili su da kastrirani ovnovi duže žive od onih netaknute plodnosti, a zaključke bi se moglo primijeniti i na ljude

Sandro Vrbanus subota, 10. srpnja 2021. u 12:57

Znanstveno je, i iskustveno, potvrđena činjenica da žene, a općenito i ženke sisavaca, duže žive od muškaraca i sisavaca mužjaka. No, i unutar muške populacije postoje razlike koje su odavno primijetili i farmeri i znanstvenici, proučavajući životni vijek kod ovaca. Kastrirani ovnovi, naime, dokazano žive duže od onih "netaknutih", a sada je prvi puta primijećeno i da kastracija dovodi do usporenog starenja DNK.

Na novozelandskom sveučilištu Otago provedena je studija koja je analizirala "epigenetski sat", odnosno tragove koje proces starenja ostavlja na molekulama DNK. Prvo su na temelju velikog uzorka životinja izradili precizan model koji može analizom molekula DNK izmjeriti starost pojedine životinje. Potom su s njime usporedili epigenetske zapise kastriranih i nekastriranih ovnova – i došli do zaključka kako se ovaj "sat" u jednoj i drugoj skupini drugačije ponaša. Točnije, kod kastriranih jedinki epigenetski sat kuca sporije, odnosno njihov DNK sporije stari i omogućava im da dožive pozniju dob.

Muški spolni hormoni ubrzavaju starenje

Tehnika epigenetskog sada odnedavno se može koristiti i za određivanje starosti ljudi i drugih sisavaca, prateći samo promjene na molekulama deoksiribonukleinske kiseline. Starenje, naime, ostavlja biokemijski otisak na našem genomu. I ne samo našem – izumitelj ove metode Steve Horvath kaže kako je njegov tim proučavao preko 200 vrsta životinja i otkrio iznenađujuće zajedničke karakteristike u načinu kako one stare.

Ova studija s kastriranim i nekastriranim ovnovima prva je tog tipa koja je izolirala isključivi utjecaj muških spolnih hormona na proces starenja. Analiza je pokazala izravnu vezu između kastracije, muških hormona i spolno-specifičnih razlika u starenju DNK, kažu autori studije. Slični bi se zaključci, poručuju, mogli primijeniti i na ljude, iako još nisu pokušali znanstveno ispitati kako kastracija utječe na životni vijek muškaraca.