Microsoft mijenja zadani font Officea i traži povratne informacije korisnika

Calibri je korišten kao zadani font u Microsoft Officeu skoro 15 godina, pa Microsoft smatra da je promjena poželjna

Matej Markovinović četvrtak, 29. travnja 2021. u 06:00

Microsoft je objavio obavijest o zamjeni zadanog fonta unutar svoga programskog paketa Officea. Naime, promjena bi trebala stupiti na snagu već sljedeće godine, a tvrtka traži pomoć korisnika u vezi odabira novog zadanog fonta.

Korisnici će moći poslati povratne informacije u vezi pet novopredstavljenih sans serif fontova iz Microsoftove objave – Meet Tenorite, Bierstadt, Skeena, Seaford i Grandview. Navedeni fontovi sadrže, prema objavi tvrtke, razne stilove, uključujući humanistički, geometrijski, švicarski i industrijski.

Tenorite

Prvi od pet fontova, Tenorite, napravili su Erin McLaughlin i Wei Haung te izgleda najtradicionalnije. Iz Microsofta navode da Tenorite nalikuje Times New Romanu, ali da je više „topliji i srdačniji“. Font ima elemente kao što su velike točke, akcenti i interpunkcije koje ga čine ugodnijim za čitanje na zaslonu, a oštri mu oblici i široka slova daju na otvorenosti.

Izvor: Microsoft
Izvor: Microsoft

Bierstadt

Steve Mattison, inspiriran, švicarskom tipografijom iz sredine 20. stoljeća, napravio je drugi na listi font, Bierstadt. Naime, ovaj font nudi svestrani tip slova koja izražavaju jednostavnost i razumljivost u vrlo čitljivom obliku te je također vrlo jasno izražen završecima poteza koji ističu red, ali i suzdržanost. Bierstadt je nazvan po stjenovitoj planini u Koloradu koja je Mattisona podsjećala na švicarske Alpe.

Izvor: Microsoft
Izvor: Microsoft

Skeena

Treći je font Skeena, napravljen od strane Johna Hudsona i Paula Hanslowa, a inspiriran je raznim razdobljima dizajna fonta. Microsoft navodi da su potezi ovog fonta modularni s primjetnim kontrastom između debelih i tankih linija te da je idealan za tekst u dugim dokumentima, ali i kraćim odlomcima unutar prezentacija, brošura, tablica i izvješća.

Izvor: Microsoft
Izvor: Microsoft

Seaford

Tobias Frere-Jones, Nina Stössinger i Fred Shallcrass, napravili su klasični „old-school“ font Seaford. Naime, kako bi pronašli praktičan način da klasični font vrate u život bez serifa, dizajneri su  inspiraciju vukli iz starih fotelja. U ovom se fontu ističe razlike između slova, pa se tako stvaraju prepoznatljivi oblici pojedinih riječi, što može biti vrlo ugodno za čitanje dužih tekstova.

Izvor: Microsoft
Izvor: Microsoft

Grandview

Posljednji font, Grandview, povlači inspiraciju iz klasičnih njemačkih cestovnih i željezničkih znakova. Dizajner koji stoji iza ovog fonta, Aaron Bell, napravio je font koji je, kako tvrde iz Microsofta, čitljiv na daljinu i pod lošim uvjetima, baš kao i prometni znakovi. Grandview je zamišljen za upotrebu u body tekstovima, no uz male se prilagodbe može koristiti i za duže čitanje.

Izvor: Microsoft
Izvor: Microsoft

Microsoft je ovih pet fontova objavio u svom Microsoft 365 sustavu, pa ih tako svi korisnici mogu isprobati prije nego što se odabere onaj koji će biti zadan. Pozivaju korisnike da isprobaju nove fontove te da im pošalju svoje mišljenje na službenom Microsoft 365 Twitter računu. Uz osobnu, ali i korisničku evaluaciju bit će izabran novi zadani font koji će se pojaviti u Microsoft Office programskom paketu sljedeće godine.