LIVA Q, mini računalo za kuću i posao

ECS je predstavio najnovijeg člana LIVA obitelji – mini računalo naziva LIVA Q koje je dovoljno snažno kako za kuću tako i za posao (ured)

Stjepan Bilić utorak, 14. studenog 2017. u 12:00

ECS je predstavio novog člana LIVA obitelji. Riječ je o mini računalu naziva LIVA Q koje je dovoljno snažno za kuću (HTPC), ali i za posao (uredske poslove).

Mini računalo se temelji na Apollo Lake procesorima (SoC) i može biti opremljeno s do 4 GB RAM-a (LPDDR4) i 64 GB interne memorije (eMMC). Podatkovni prostor se prema potrebi može dodatno proširiti pomoću memorijske kartice (microSD do 128 GB) i USB portova (1x USB 2.0 i 1x USB 3.1) (prijenosni HDD).

Inače računalo je predviđeno za spajanje na samo jedan monitor ili televizor stoga je tu i samo jedan video izlaz – HDMI (2.0) s podrškom za 4K rezoluciju (60 Hz). LIVA Q ima ugrađenu podršku za Wi-Fi (802.11 ac) i Bluetooth (4.1) tehnologije. Za ljubitelje žičnog spajanja na mrežu ECS je osigurao i jedan Gigabitni LAN port.

Iako LIVA Q podržava Windowse 10 i Linux (Ubuntu 16.04 LTS), proizvođač preporuča instalaciju Windowsa jer za Linux ne nude tehničku podršku. Dimenzije računala su 70 x 70 x 31,4 milimetara, a težina 260 grama. Detaljne specifikacije dostupne su na službenim internetskim stranicama proizvođača.