Razer Tomahawk, neobično računalo za gaming kompaktne izvedbe

Razer je na ovogodišnjem CES sajmu predstavio kompaktno gaming računalo – Tomahawk N1 koje se temelji na Intelovom NUC 9 Extreme Compute Elementu

Stjepan Bilić četvrtak, 9. siječnja 2020. u 06:00

Razer je na ovogodišnji CES 2020 sajam donio i jedno kompaktno, 10-litreno, računalo – Tomahawk N1. Radi se o gamerskom računalu temeljenom na Intelovom NUC 9 Extreme Compute Elementu koje bi se u prvoj polovici godine trebalo pojaviti na tržištu.

Kućište računala je SFF formata i načinjeno je od kombinacije aluminija i temperiranog stakla. Ostakljene su dvije bočne stranice kako bi se omogućio uvid u unutrašnjost i na ugrađene komponente, posebno na grafičku karticu koja se ugrađuje okomito pa su svi detalji na njoj dobro vidljivi.

Foto: PCMag
Foto: PCMag

Na dnu kućišta nalazi se posebna matična ploča na koju se spajaju ostale komponente, s tim da se procesor, memorija i SSD-ovi nalaze na zasebnoj PCIe kartici. Na prvu bi se reklo kako se radi o nekakvoj nano grafičkoj kartici, sve dok se malo bolje ne pogleda stražnja strana uređaja, gdje se nalaze dobro nam poznati portovi koji inače nisu dio grafičkih kartica, a to su USB, Thunderbolt 3, LAN i drugi portovi.

Razer će u ponudi imati više modela, zaključno s modelom koji će se temeljiti na Core i9-9980HK procesoru, koji će imati 64 GB RAM-a (DDR4) i Nvidijinu GeForce RTX 2080 Super grafičku karticu. Prilikom nabavke morat će se dobro promisliti koji se procesor želi nabaviti, jer isti nije kasnije moguće zamijeniti iz razloga što je isti zalemljen na PCB. Memoriju, grafiku i SSD-ove moguće je naknadno mijenjati prema volji.

Zahvaljujući modularnom dizajnu za ugradnju komponenti nije potreban alat, kao ni za rastavljanje kućišta, a kada se jednom ugrade sve komponente nema vidljivih kablova unutar kućišta što svakako pozitivno utječe na ukupni vizualni dojam. Cijena po kojoj će se prodavati jednom kada stigne na tržište za sada nije poznata, ali je sigurno kako neće biti niska. Naime, Intelov NUC s Core i5 procesorom sam će stajati oko 1.000 USD, a još na cijenu treba pridodati i cijenu komponenti koje će ugraditi Razer. Procjenjuje se kako bi početna cijena za Tomahawk N1 mogla biti oko 2.300 USD.