Vorke V2 Pro, mini PC sa Ubuntuom

Tvrtka Vorke predstavila je svoj najnoviji Mini PC – Vorke 2 Pro koji je opremljen sa Kaby Lake-R procesorima i operativnim sustavom Ubuntu

Stjepan Bilić utorak, 17. travnja 2018. u 06:30

Vorke je predstavio svoj najnoviji Mini PC – Vorke 2 Pro. Dok je izvana gotovo nemoguće razlikovati prošlogodišnji Vorke 2 od ovogodišnjeg Vorke 2 Pro modela, iznutra su ipak načinjene osjetne razlike.

Za početak tu je nova generacija Intelovih procesora iz serije Kaby Lake-R. Kupci mogu birati između dvije konfiguracije sa Core i5-8250U ili Core i7-8550U procesorom. Zatim, novi modeli su dobili noviju memoriju – DDR4 (2.400 MHz). Podsjetimo, prošlogodišnji modeli su imali DDR3 memoriju. Oba modela dolaze s početnih 8 GB RAM-a, a kupci mogu tijekom kupnje nadograditi ih na maksimalnih 16 GB.

Model sa Core i5 procesorom dolazi sa 128 GB podatkovnog prostora, a model sa Core i7 procesorom s 256 GB prostora. U oba slučaja radi se o NVMe SSD-ovima M.2 formata. Kupcima slabijeg modela dostupna je nadogradnja na 256-gigabajtni SSD. Također unutar kućišta ima dovoljno mjesta i za ugradnju jednog dodatnog SATA SSD-a ili HDD-a formata 2,5 inča i do debljine 9,5 milimetara.

Vorke 2 Pro dolazi s tvorničkom podrškom za Wi-Fi (802.11 ac) i Bluetooth tehnologije, imaju po dva USB 3.0 i USB 2.0 porta te po jedan USB-C port. Za spajanje s monitorom koristi se jedan HDMI port. Za ljubitelje žičnih mreža tu je i jedan Gigabitni LAN port.

S prednje strane uređaja proizvođač je smjestio samo USB portove (2x Type A i 1x Type C) i jedan 3,5-milimetarski audio port. Svi ostali portovi su smješteni sa stražnje strane kućišta. Gornju stranu kućišta zauzima samo naziv tvrtke (Vorke) te Power tipka.

Vorke 2 Pro dolazi s predinstaliranim Ubuntuom (16.04 LTS), ali ugrađeni hardver bez problema podržava Chrome OS i Windowse 10. U potonjem slučaju morat će na cijenu računala dodati još i iznos za kupnju Windows licence.

Inače cijena modela sa Core i5 procesorom je oko 430 USD, a sa Core i7 procesorom oko 550 USD. Oba mini računala dostupna su za prednarudžbu putem Geekbuying trgovine po gore navedenim cijenama. Poštarina je besplatna.