Analitički podaci koje Apple bilježi u App Storeu navodno nisu anonimni

Tim za razvoj aplikacija i istraživanja Mysk otkriva razliku između pravila o privatnosti koja je objavio Apple i pravila o privatnosti koja se stvarno primjenjuju

Tomislav Stanković srijeda, 23. studenog 2022. u 06:00
📷 Image: unsplash.com/@thombradley
Image: unsplash.com/@thombradley

Mysk u svojoj Twitter objavi pokazuje da Apple šalje ono što je poznato kao "Directory Services Identifier" zajedno sa svojim analitičkim informacijama App Storea. Taj je dentifikator navodno povezan s korisničkim iCloud računom, povezujući tako ime, adresu e-pošte i druge podatke korisnika.

Suprotno tome, Apple u svojim pravilima navodi sljedeće "Nijedna od prikupljenih informacija ne identificira vas osobno. Osobni podaci se ili uopće ne bilježe, podliježu tehnikama očuvanja privatnosti kao što je diferencijalna privatnost ili se uklanjaju iz svih izvješća prije nego što se pošalju Appleu."

Ipak, u nastavku tih pravila stoji da Apple "može povezati neke podatke o korištenju Appleovih aplikacija" na uređajima koji su prijavljeni na isti iCloud račun, ali da to čini na način koji ne dopušta tvrtki da vas identificira, prenosi The Verge.

Iako Apple otkriva da prikuplja veliku količinu osobnih informacija i podataka za svoje preporuke aplikacija i reklame ipak postoje kontrole koje vam omogućuju da isključite ili ograničite prikupljanje podataka. Međutim, čini se da to nije slučaj za analitiku poboljšanja App Storea.