Google Maps i u Hrvatskoj prikazuje ograničenja brzine i lokacije policijskih kamera

Googleov kartografski servis postat će još korisniji vozačima s dodatkom novih informacija posebno usmjerenim ka sigurnosti prometa na cestama

Sandro Vrbanus četvrtak, 30. svibnja 2019. u 14:04

Na mobilnim aplikacijama Google Maps za Android i iOS posljednjih su se dana počele pojavljivati nove informacije vezane uz sigurnost prometa. Primijetio je to niz korisnika, a sada su i iz Googlea službeno potvrdili da je riječ o većoj nadogradnji kartografskog servisa.

U Google Maps su već ranije bile integrirane neke notifikacije vezane uz prometne nezgode i zastoje koje dolaze iz njihovog servisa Waze, a sada je u 40 novih zemalja – među kojima i u Hrvatsku – stižu i informacije o ograničenjima brzine na pojedinim prometnicama te o lokacijama policijskih kamera. Vozači koji koriste ovu aplikaciju na Androidu moći će i sami prijaviti lokacije radara za mjerenje brzine koje možda Google do tada nije zabilježio, dok će vlasnici iPhonea moći samo vidjeti trenutačno poznate lokacije kamera.

Izgled novih kamera za nadzor brzine na hrvatskim cestama i u Google Mapsu
Izgled novih kamera za nadzor brzine na hrvatskim cestama i u Google Mapsu

Kako bi se ove informacije pokazale na ekranu potrebno je Google Maps koristiti u načinu rada aktivne (turn-by-turn) navigacije. Tada će u donjem lijevom uglu zaslona biti prikazano važeće ograničenje brzine za cestu na kojoj se nalazite, dok će uz rutu iskakati notifikacije o policijskim radarima (kojih je, usput rečeno, na hrvatskim cestama sve više).

Gdje sve ovo funkcionira?

Osim kod nas, ova će promjena biti implementirana i u nekoliko zemalja u Europi i u našem okruženju: Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj, Italiji, Poljskoj, Rumunjskoj, Srbiji, Slovačkoj, Španjolskoj, ali za sada ne i u Sloveniji. U Francuskoj, Švicarskoj i Njemačkoj odavanje lokacija policijskih kamera je ilegalno, pa Google tamo ovu mogućnost ne smije i neće ugraditi u Google Maps.

📢 12 rata bez kamata

HP 255 G8

AMD RyzenTM 3 5300U, 8GB, 256GB SSD, Radeon Graphics, 15.6" LED FHD, Windows 11.

437,85€ 3.298,98 kn Kupi

📢 NOVO!

TEAMGROUP RAM

Nova memorija koja će se savršeno uklopiti u tvoje računalo!

79,50€ 598,99 kn Kupi

📢 12 rata beskamatno

SAMSUNG SSD

Vanjski 1TB SAMSUNG T7, MU-PC1T0H/WW, 1050 MB/s, USB-C, V-Nand.

145,86€ 1.098,98 kn Kupi


Visoka čvrstoća i dubok bass

KEF Q150 crni

Ovi dvosistemski bass-reflex zvučnici imaju frekvencijski odziv od 51Hz-28kHz (±3dB) i nominalnu impedanciju 8 ohma te zahtijevaju snagu pojačala od 10-100W

389,00 € 2.930,92 kn 490,00 € Akcija