Hrvatska aplikacija Stop COVID-19 sada razmjenjuje podatke i izvan države

Uspostavljena je prekogranična razmjena podataka domaće aplikacije Stop COVID-19 sa službenim aplikacijama drugih zemalja članica EU, a Hrvatska je sedma zemlja koja razmjenjuje podatke

Sandro Vrbanus petak, 20. studenog 2020. u 06:00

Iz Ministarstva zdravstva u četvrtak su izvijestili kako je uspostavljena prekogranična razmjena podataka hrvatske aplikacije Stop COVID-19 sa službenim aplikacijama drugih zemalja članica EU. Rezultat je to odluka i preporuka Europske komisije te tehničkih i sigurnosnih zahtjeva Mreže za e-zdravstvo i drugih europskih tijela.

Obavještavaju se i inozemni kontakti

Ovime je Hrvatska postala sedma po redu zemlja EU, uz Dansku, Njemačku, Irsku, Italiju, Latviju i Španjolsku, koja putem federacijskog pristupnika (European Federation Gateway Service) razmjenjuje "zaražene ključeve" i tako omogućava anonimno obavještavanje inozemnih kontakata o postojanju rizika od zaraze bolesti COVID-19.

Način rada prekograničnog praćenja kontakata
Način rada prekograničnog praćenja kontakata

Instaliranjem aplikacije, uz uključivanje postavke za prekograničnu razmjenu podataka, korisnici će obavijest o izloženosti dobivati i u slučaju putovanja u inozemstvo ili interakcije s korisnicima drugih ovlaštenih COVID-19 mobilnih aplikacija u Hrvatskoj.

Pozitivan i ministar

Zanimljivo, istog dana kada je objavljen početak prekogranične razmjene podataka s drugim zemljama članicama EU, u aplikaciju Stop COVID-19 svoj pozitivan test unio je i sam ministar zdravstva Republike Hrvatske Vili Beroš, koji je doznao da je pozitivan na COVID-19. Svoj unos podijelio je s javnošću putem Facebooka.

 

Jutros je testiranje pokazalo da sam pozitivan na korona virus što sam odmah objavio putem STOP COVID-19 aplikacije na...

Posted by Vili Beroš on Thursday, November 19, 2020