Huawei će na novim telefonima umjesto Google Mapsa koristiti TomTom mape

Huawei je pronašao način kako još manje biti ovisan o Google servisima i aplikacijama – sklopio je ugovor s nizozemskom tvrtkom TomTom na čijim će mapama temeljiti buduće serije pametnih telefona

Stjepan Bilić utorak, 21. siječnja 2020. u 06:00

Svaki novi model mobitela koji stiže iz tvornice kineskog Huaweija, a proizveden je nakon svibnja 2019. godine nema punu Android podršku. Priča vam je zasigurno već dobro poznata – SAD je uveo sankcije Huaweijeu na korištenje američke tehnologije u izradi svojih telefona, a tu spada i Google i njegov Android te sav njegov softver, od GMS servisa do aplikacija poput Gmaila, Google Mapsa i slično.

Kako je hardver bez softvera ništa, barem kada su pametni telefoni u pitanju Huawei je morao pronaći alternativu Androidu i Google servisima i aplikacijama. Krenuli su u razvijanje vlastitog operacijskog sustava za pametne telefone, u izradu vlastitih mobilnih servisa (HMS) kojima će zamijeniti Googleove GMS servise te u izradu vlastite trgovine aplikacijama.

Ovih dana je otkriveno kako je Huawei pronašao zamjenu i za Google Maps. Budući telefoni ovog proizvođača svoje će korisnike navigirati pomoću mapa nizozemske tvrtke TomTom. No, aplikaciju koja će te karte znati iskoristiti izradit će sam Huawei.

Glasnogovornik tvrtke TomTom, Remco Meerstra, u kratkoj izjavi za Reuters naveo je kako je dogovor oko suradnje sklopljen ranije, ali se s tom informacijom u medije izašlo nešto kasnije, krajem prošlog tjedna. Točan datum sklapanja ugovora nije naveden, kao ni koliko je ugovor financijski težak.