Na iPhone stiže trgovina aplikacija koja će se financirati putem Patreona

Developer koji stoji iza emulatora GBA4iOS, Riley Testut, napravio je alternativnu trgovinu aplikacija za iOS, AltStore, koja će se financirati putem donacija na Patreonu

Matej Markovinović utorak, 2. travnja 2024. u 17:24
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Apple je početkom prošloga mjeseca službeno izdao iOS 17.4 i iPad OS 17.4, verzije mobilnih operacijskih sustava koje su napravljene u skladu s Aktom o digitalnim tržištima (DMA), a koje ujedno donose i velike promjene za korisnike iz 27 država članica Europske unije.

Kao što smo već pisali, najveća promjena za korisnike svakako je mogućnost korištenja alternativnih trgovina aplikacija, što se priželjkivalo već godinama. Prva u nizu alternativnih trgovina aplikacija svakako je AltStore, iza kojeg stoji Riley Testut, developer poznat po razvoju emulatora za Game Boy Advance, GBA4iOS.

Naime, kako prenosi MacRumors, korisnici će se za korištenje AltStorea trebati obvezati napraviti mjesečnu donaciju u rasponu od jednog do tri eura putem Patreona. Radi se o nesvakidašnjem modelu monetizacije koji zapravo omogućuje developerima veću zaradu nego što bi to inače bio slučaj da se aplikacije plaćaju putem AppStorea.

No, ako AltStore premaši više od milijun prvih instalacija unutar godine dana, Apple će naplaćivati naknadu od 50 centi za svaku dodatnu instalaciju aplikacije.

Testut će izdati AltStore čim ga odobri Apple, a kao i ostatak alternativnih trgovina aplikacija, bit će dostupan samo korisnicima iPhonea u Europskoj uniji. Više detalja o tome što nova verzija iOS-a i iPadOS-a donosi za korisnike u EU, pogledajte u tekstu kojeg prilažemo u nastavku.