Ako imate iPhone i putujete izvan EU na dulje od 30 dana možete "izgubiti pristup nekim značajkama"

Ažuriranje trgovine aplikacija trećih strana biti će onemogućeno ako vaš iPhone napusti EU na mjesec dana objavljeno je kao odgovor na Zakon o digitalnim tržištima (DMA) EU

Tomislav Stanković petak, 8. ožujka 2024. u 06:00

Detaljnije informacije o ovoj odluci nalaze se na stranicama za podršku koje je Apple svježe ažurirao. Apple napominje da možete nastaviti koristiti aplikacije s alternativnih tržišta dok putujete na dulja razdoblja, ali da ćete se morati vratiti u EU da biste dobili najnoviju verziju.

Ažuriranje je stiglo ubrzo nakon što je Zakon o digitalnim tržištima (DMA), kojima su se neke tvrtke već počele prilagođavati, stupio na snagu u srijedu.

Ono što je do sada bilo objašnjeno kao mogućnost da kao korisnik izgubite "pristup nekim značajkama" kada napuštate EU "zbog kratkoročnog putovanja" sada je konkretizirano tako što je određeno razdoblje odgode od 30 dana.

"Ako napustite Europsku uniju, možete nastaviti otvarati i koristiti aplikacije koje ste prethodno instalirali s alternativnih tržišta aplikacija. Alternativna tržišta aplikacija mogu nastaviti ažurirati te aplikacije do 30 dana nakon što napustite Europsku uniju, a vi možete nastaviti koristiti alternativna tržišta aplikacija za upravljanje prethodno instaliranim aplikacijama. Međutim, morate biti u Europskoj uniji da biste instalirali alternativna tržišta aplikacija i nove aplikacije s alternativnih tržišta aplikacija" , navedeno je u ažuriranju.