Sljedeće godine se u novom izdanju vraća nekad kultni Winamp

Aplikacija za preslušavanje glazbe, popularna u ranim danima Interneta i mp3-ca, sljedeće bi godine trebala dobiti potpuno nove mobilne inačice, temeljito obnovljene i s dodatnim funkcijama

Sandro Vrbanus srijeda, 17. listopada 2018. u 06:00

Oni koji su sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća dobili pristup Internetu i počeli otkrivati čari "besplatnog" preuzimanja glazbe u mp3 formatu s Napstera i sličnih servisa, gotovo su sigurno tu glazbu slušali u tada najpopularnijem playeru, Winampu. Izvorno proizvod američke kompanije Nullsoft, Winamp je pokrenut 1997. godine kao maleni besplatni program za Windowse koji je stekao globalnu popularnost.

1999. godine prešao je u ruke AOL-a, a 2014. od gašenja ga je spasio sadašnji vlasnik, Radionomy. I upravo ova kompanija sada najavljuje kako će se sljedeće godine, 22 godine nakon prvog izdanja, Winamp vratiti na puteve stare slave.

Legendarno sučelje Winampa teško je zaboraviti
Legendarno sučelje Winampa teško je zaboraviti

Sasvim nova verzija Winampa koja je u pripremi donijet će nešto od one izvorne, ali će u nju biti ugrađene i mnogo modernije opcije poput glazbenog streaminga, slušanja glazbe iz clouda, te preslušavanja podcasta ili streaminga radijskih postaja s Interneta.

No, ovoga puta neće biti riječ o desktop već o mobilnim aplikacijama za Android i iOS u koje će se Winampovo iskustvo transformirati. Unutar jedne bi aplikacije Winamp trebao objediniti mogućnost slušanja sadržaja iz više izvora, pa njegovi korisnici ne bi trebali "skakati" iz jedne u drugu aplikaciju kada žele slušati nešto drugo.

Osim mobilnih, Winamp će dobiti i službenu inačicu 6 za desktop koja će biti kompatibilnija s modernim desktop OS-ovima.

Trenutačno Winamp, iako nije ozbiljnije nadograđen od 2013. godine, u svijetu ima oko 100 milijuna korisnika. Zanimljivo, većina ovih korisnika nije iz SAD-a.