Suosnivači Instagrama predstavili Artifact, svojevrsni TikTok za tekst

Kevin Systrom i Mike Krieger koji su napustili Facebook 2018. zbog napetosti s matičnom tvrtkom sada predstavljaju novi projekt koji vide kao "budućnost društvenih mreža"

Tomislav Stanković srijeda, 1. veljače 2023. u 06:00
📷 Image: Artifact
Image: Artifact

Artifact je zapravo personalizirani feed koji koristi strojno učenje kako bi prepoznao vaše interese, prema njima prezentirao vijesti s raznih izvora te omogućio da s prijateljima raspravljate o njima.

Aplikacija će prikazivati feed popularnih članaka odabranih s popularnih portala pa sve do malih blogova. Odabirom bilo kojeg članka feed će "učiti" o vašim interesima te u budućnosti prikazati personalizirani feed koji će se cijelo vrijeme prilagođavati.

Za razliku od Facebooka koji je prikazivao sadržaj ovisno o tome što je zanimljivo vašim prijateljima ili Twittera koji bi sadržaj prilagođavao ovisno o tome koga pratite, Artifact želi koristiti model TikToka koji prikazuje sadržaj koristeći algoritamska predviđanja, bez obzira na to tko su vam prijatelji ili koga pratite.

Artifactov algoritam će se temeljiti na tome koliko dugo se zadržavate na nekom članku umjesto na broj klikova i komentara.

Postavlja se pitanje mogu li personalizirane preporuke novinskih članaka i blog postova ostvariti isti uspjeh kakav u zadnje vrijeme sve više ima video, bilo da se radi o TikTok ili YouTube Shorts formatu.

Prijava na listu čekanja je trenutno omogućena samo putem broja telefona s područja SAD-a, a mobilna aplikacija je već dostupna za iOS i Android platforme, prenosi The Verge.